Μοντελοποίηση διαδικασιών και λειτουργίας διεύθυνσης ανθρωπίνων πόρων με χρήση του λογισμικού ARIS 9 - Οικονομάκου, Αλεξία-Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία σε γενικές γραμμές ασχολείται με το ευρύ αντικείμενο της διαχείρισης και μοντελοποίησης επιχειρησιακών διαδικασιών (ΒΡΜ: Business Process Management / Modeling). Επιδιώκει να προσεγγίσει το θέμα τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό, μέσω της προσαρμοσμένης τεχνικής εφαρμογής του σε μια συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης (business case), με τρόπο που να εξυπηρετεί κατά το βέλτιστο δυνατόν τόσο τις πραγματικές ανάγκες και προκλήσεις της ίδιας της περίπτωσης, όσο και το σχετικό ακαδημαϊκό μας ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, κατόπιν διασφάλισης της ορθής και επαρκούς κατανόησης των διαδικασιών και λοιπών στοιχείων που διέπουν τη λειτουργία της υπο-μελέτη περίπτωσης και συνθέτουν την επιχειρησιακή της αρχιτεκτονική, επιδιώχθηκε η καταλληλότερη δυνατή μοντελοποίηση αυτής, με χρήση της αρχιτεκτονικής ARIS και με κατάλληλη αξιοποίηση του τεχνολογικού εργαλείου ARIS Architect & Designer 9.8, καθώς και των μεθόδων και δυνατοτήτων που αυτό υποστηρίζει και παρέχει. Η πραγματική περίπτωση που μελετάται στην πράξη, αφορά στην επιχειρησιακή λειτουργία της νεοσύστατης Κεντρικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑΔ) μιας κορυφαίας ελληνικής βιομηχανικής εταιρείας («ΜΜΜ») που προέρχεται από μια πολύ πρόσφατη ριζική εσωτερική εταιρική αναδιοργάνωση. Συγκεκριμένα, με στόχο την απλοποίηση της οργανωτικής της δομής, η ΜΜΜ μετασχηματίστηκε από Όμιλος εταιρειών σε μια μοναδική εταιρική οντότητα και οι υποστηρικτικές λειτουργίες των αρχικών θυγατρικών συγχωνεύτηκαν στη νέα οργανωτική δομή, δημιουργώντας τις λεγόμενες Κεντρικές Διευθύνσεις Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΚΥΥ). Ως τέτοια, η νέα Γενική Δ/νση ΑΔ καλείται να ανταποκριθεί στο έργο της υπό το πρίσμα ενός νέου ρόλου, οργανωτικής δομής, προτεραιοτήτων και τρόπου λειτουργίας. Έτσι, συνιστά μια ιδανική πραγματική περίπτωση, η πρακτική μελέτη της οποίας μπορεί να αναδείξει τα οφέλη από τη χρήση ενός εργαλείου όπως το ARIS για τη διαχείριση, τη μοντελοποίηση και την ανάλυση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, λειτουργιών και δομής ενός οργανισμού. Αναφορικά με τη βασική εργασία της μοντελοποίησης στην οποία κυρίως εστίασε το πρακτικό μέρος της διπλωματικής, επιλέχθηκαν 9 διαφορετικά μοντέλα της μεθόδου ARIS για να αποδώσουν όσο το δυνατόν πιο σφαιρικά, αξιόπιστα και αποτελεσματικά τη λειτουργία της επιλεγμένης Κεντρικής Δ/νσης. Συγκεκριμένα, μέσω των μοντέλων αυτών, επιδιώχθηκε η μοντελοποίηση, στο σχεδιαστικό περιβάλλον ARIS, της ροής των δραστηριοτήτων για τέσσερις κεντρικές λειτουργίες της Δ/νσης (Προσλήψεις, Διοίκηση της Απόδοσης, Διαχείριση Μισθοδοσίας και Εκπαίδευση & Ανάπτυξη), καθώς και άλλων οπτικών της επιχειρησιακής της αρχιτεκτονικής (ροή αξίας, ιεραρχική δομή λειτουργιών, οργανωτική δομή, πληροφοριακά συστήματα, στόχοι και σχετικοί δείκτες απόδοσης). Για τη μοντελοποίηση των ίδιων των διαδικασιών της Δ/νσης επιλέχθηκε το πρότυπο ΒΡΜΝ 2.0 (στην Enterprise Collaboration εκδοχή του), τόσο λόγω της πληθώρας πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει, όσο και λόγω του ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος για περαιτέρω διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αυτό ολοκληρώνεται στα πλαίσια της μεθόδου ARIS. Ωστόσο, για τη συγκεκριμένη εργασία, κεντρικό σημείο εστίασης δεν αποτέλεσε αποκλειστικά η θεωρητική και πρακτική μελέτη της περίπτωσης (business case). Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδόθηκε και στην περαιτέρω διερεύνηση της μεθόδου μοντελοποίησης που ακολουθήθηκε (Αρχιτεκτονική / Μέθοδος ARIS), του τεχνολογικού εργαλείου που αξιοποιήθηκε (ARIS 9.8) και των πρόσθετων δυνατοτήτων μοντελοποίησης και ανάλυσης που αυτό υποστηρίζει για τη δημιουργία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας. Συγκεκριμένα, διερευνάται η έκδοση 9 του λογισμικού ARIS, και αξιολογούνται οι νέες δυνατότητες που διαθέτει και οι βασικές διαφορές που παρουσιάζει σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση 7 (πχ. νέος σχεδιασμός περιβάλλοντος χρήστη, νέα παλέτα εικονογραμμάτων, αναβαθμισμένα εργαλεία ανάλυσης). Επίσης, η εργασία εξετάζει εκτενώς και τις σημαντικότερες πρόσθετες δυνατότητες του ARIS Architect & Designer, τόσο σε επίπεδο εργασιών μοντελοποίησης (π.χ. Παραλλαγές Μοντέλων, Μοντέλα Πινάκων) όσο και σε επίπεδο εργασιών ανάλυσης (π.χ. υποβολή προσαρμοσμένων ερωτημάτων “Queries”, δημιουργία αναφορών “Reports”).