Εφαρμογή επιχειρηματικής ευφυϊας σε δεδομένα απόδοσης γραμμής παραγωγής - Τσίντζουρας, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2018)
Σε αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις. Η πολυπλοκότητα στη λήψη αποφάσεων λόγω της τεράστιας διαθεσιμότητας πληροφοριών, η τυχαιότητα των συστημάτων που επηρεάζει την απόδοση, η ετερογένεια των γεγονότων όλα αυτά καθιστούν τη δημιουργία ενός μοντέλου πρόβλεψης της παραγωγικότητας δύσκολο. Το να συντηρείς μια ανταγωνιστική επιχείρηση, σημαίνει ότι πρέπει να αντλείς περισσότερα στοιχεία από αυτά που είχες. Η μέτρηση της απόδοσης ορίζεται ως η διαδικασία ποσοτικοποίησης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των ενεργειών. Η Διαχείρηση της Απόδοσης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και για αυτό οι σύγχρονες επιχειρήσης χρησιμοποιούν το Business Intelligence, κατά το οποίο ακατέργαστα δεδομένα μετατρέπονται σε χρήσιμες και αξιοποιήσιμες πληροφορίες για την καλύτερη λήψη αποφάσεων. Ο ολικός βαθμός απόδοσης (ΟΕΕ - Overall Equipment Effectiveness)είναι ένας πολύ ισχυρός δείκτης για την υπολογισμό την παραγωγικότητας υπολογίζοντας μεγέθη όπως η αποτελεσματικότητα και η χρησιμότητα μιας διαδικασίας ή μιας μηχανής. Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να δημιουργήσει μια μεθοδολογία υπολογισμού του ΟΕΕ σε μια βιομηχανία παραγωγής, δημιουργώντας μία εφαρμογή Business Intelligence με σκοπό να παράξει πολύτιμη γνώση από την επεξεργασία και την οπτικοποίηση δεδομένων. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μια εφαρμογή στο PowerBI, η οποία λαμβάνει ακατέργαστα δεδομένα από το PLC σύστημα της εταιρίας, τα καθαρίζει από περιττά στοιχεία, παράγει ποσοτικοποιημένους δείκτες (ΟΕΕ, Pareto) και τους οπτικοποιεί ώστε να να προσφέρουν στον χρήστη της μια οπτική και άμεση εποπτεία στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας. Το εγχείρημα αυτό στηρίχτηκε στη συνεργασία μου με την Johnson & Johnson Hellas που μου έδωσε τη δυνατότητα να εργαστώ με πραγματικά βιομηχανικά δεδομένα και να αντλήσω πληροφορίες αποτυπώνοντας παράλληλα τον πραγματικό αντίκτυπο που αυτές μπορούν να έχουν σε μια υπάρχουσα παραγωγική διαδικασία