Σύγκριση και αξιολόγηση σύνολων και τοπικών μεθόδων ψηφιακής συνταύτισης εικόνων και συνδυασμού τους - Φωστηροπούλου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας, 2018)
Σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η σύγκριση και αξιολόγηση δύο σημαντικών μεθόδων για την αυτόματη πυκνή συνταύτιση ζεύγους εικόνων, καθώς και η διερεύνηση του συνδυασμού τους. Από την εφαρμογή των μεθόδων αυτών προέ- κυψαν χάρτες ψηφιακής παράλλαξης, οι οποίοι αξιολογήθηκαν με μέτρο τα ποσοστά των σωστά συνταυτισμένων μη αποκρυπτόμενων εικονοψηφίδων σε σύγκριση με δι- αθέσιμους αληθείς χάρτες παράλλαξης. Οι βασικές μεθοδοι αυτόματης πυκνής συν- ταύτισης που εξετάστηκαν εδώ είναι η τοπική και η σύνολη μέθοδος συνταύτισης (local matching / global matching). Ειδικότερα, η τοπική μέθοδος προγραμματίστηκε και εφαρμόστηκε σε 7 στερεοζεύγη επιπολικών εικόνων (από την ευρέως χρησιμοποιού- μενη ιστοσελίδα του Middlebury College), με χρήση της συνάρτησης των Απόλυτων Διαφορών (AD) των τιμών έντασης για τον υπολογισμό του κόστους συνταύτισης, ε- νώ το κόστος συσσωμάτωσης υπολογίστηκε με χρήση τετραγωνικών παραθύρων δια- φόρων μεγεθών. Για την εφαρμογή της σύνολης μεθόδου αξιοποιήθηκαν αλγόριθμοι από την βιβλιοθήκη Mrfstereo του Middlebury College, οι οποίοι εφαρμόσθηκαν στα ίδια 7 ζεύγη εικόνων, και αξιολογήθηκαν οι διαφορετικές μέθοδοι ελαχιστοποίησης ενέργειας καθώς και οι παράμετροι που υπεισέρχονται. Με βάση αυτά, επελέγησαν η βέλτιστη μέθοδος ελαχιστοποίησης ενέργειας καθώς και οι βέλτιστες μέσες τιμές των παραμέτρων από όλα τα ζεύγη εικόνων. Στην συνέχεια, προγραμματίστηκε και α- ξιολογήθηκε ο συνδυασμός των προαναφερθεισών μεθόδων με βάση τα αποτελέ- σματα των βέλτιστων αποτελεσμάτων από την σύνολη και την τοπική μέθοδο (όπου τα αποτελέσματα από την πρώτη εισήχθησαν ως αρχικές τιμές στην δεύτερη). Αυτή η προσέγγιση εφαρμόστηκε σε όλα τα ζεύγη εικόνων, με διαφορετικά παράθυρα για τον υπολογισμό του κόστους συσσωμάτωσης. Τέλος, αξιολογήθηκαν οι χάρτες ψηφι- ακής παράλλαξης για κάθε μέθοδο και σχολιάστηκαν τα μειονεκτήματα και πλεονε- κτήματα κάθε μιας από αυτές. Όλες οι διαδικασίες που προγραμματίστηκαν στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας έγιναν σε περιβάλλον Matlab.