Ανάλυση και κατηγοριοποίηση αρχιτεκτονικών τεχνοτροπιών υπηρεσιοκεντρικών συστημάτων λογισμικού - Βάκκας, Σπύρος-Γεράσιμος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών. Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, 2017)
Ο σκοπός αυτης της διπλωματικης εργαςίας είναι να μεταδώσει μία γενικότερη αντίληψη και κατανόηση των αρχιτεκτονικών τεχνοτροπιών για υπηρεσιοκεντρικές εφαρμογες. Μεσω γενικης κατηγοριοποίησης των μοτίβων εκτελείται μία εισαγωγη στο να μπορεί κάποιος να κάνει τη σωστη επιλογη μοτίβου αναλόγως τις ανάγκες μιας εφαρμογις. Η εργασία στοχεύει να διαδώσει την γνώση τεκμηριωμένων και εφαρμοσμένων μοτίβων πάνω στον χώρο των υπολογιστικών συστημάτων λογισμικου που έχουν καθιερωθεί εως τώρα για την αντιμετώπιση πολλαπλών προβλημάτων και είναι αποδεκτά από όλο τον σχετικό χώρο αυτού του τομέα. Η κυρια ανάλυση της εργασίας επικεντρώνεται στα μοτίβα που σχετίζονται σε αρχιτεκτονικές επιχειρησιακών εφαρμογών. Γίνεται ανάλυση και περιγραφη 51 μοτίβων πάνω σε αυτες τις εφαρμογές. Η προσέγγιση σε κάθε μοτίβο αναπτύσσεται ολοκληρωμένα μέσω διάφορων πηγών με στόχο τη σφαιρική κατανόηση του καθενός ξεχωριστά. Η προσπάθεια μεταφοράς αυτών των πληροφοριών προς τον αναγνώστη, έχει σκοπό να του δώσει τα εφόδια ώστε να μπορεί να διαμορφώσει κατάλληλα μια επιχειρησιακή εφαρμογή έχοντας συλλέξει τις κατάλληλες γνώσεις. Δηλαδή μία εφαρμογή που υποστηρίζεται από τα κατάλληλα μοτίβα αναλόγως των απαιτήσεων κάθε φορά.