Δημιουργία τρισδιάστατου τοπογραφικού με χρήση συστήματος μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAS) - Αζναβουρίδης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία ενός τριδιάστατου μοντέλου χρησιμοποιώντας συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών γνωστά και ως UAV. Το μοντέλο αυτό θα είναι γεωαναφερμένο στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς του 1987 (ΕΓΣΑ’87) και θα γίνει σύγκριση αυτού με αντίστοιχο τριδιάστατο μοντέλο παραγμένο με γεωδαιτικές και επίγειες μεθόδους. Η εργασία χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια τα οποία διαρθρώνονται ως εξής:• Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται περιγραφή του προβλήματος Structure from Motion (SfM) με το οποίο ανακατασκευάζεται το τριδιάστατο μοντέλο. Παράλληλα περιγράφονται τα στάδια που είναι απαραίτητα σε όλη τη διαδικασία όπως ο προγραμματισμός πτήσης, η γεωαναφορά και ο έλεγχος του μοντέλου και το λογισμικό επεξεργασίας δεδομένων. • Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η περιοχή της εφαρμογής, το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Αφού γίνει μια σύντομη αναφορά στο χώρο, αναλύονται όλες εκείνες οι ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν την πτήση και περιλαμβάνουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, την σήμανση και μέτρηση των φωτοσταθερών και τέλος την μελέτη του νομικού πλαισίου που διέπει αυτές τις πτήσεις. • Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται αναλυτικά όλη η διαδικασία επεξεργασίας των πρωτογενών δεδομένων, οι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψιν καθώς και οι μεταβλητές που επιλέχθηκαν για κάθε δεδομένο στάδιο. Τέλος, γίνεται μια εκτενής σύγκριση του μοντέλου με το αντίστοιχο γεωδαιτικό αναφέροντας παράλληλα και όλες τις δυσκολίες και προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο στάδιο των εργασιών γραφείου. • Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της διπλωματικής εργασίας, προτάσεις για το σύνολο της εφαρμογής καθώς επίσης και ποια είναι η χρησιμότητα αυτής για τον Αγρονόμο και Τοπογράφο μηχανικό.