Ανάλυση κύκλου ζωής στη διαχείριση αστικών αποβλήτων - Δαμασκηνός, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ). Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών, 2018)
Τα αστικά απόβλητα και η διαχείρισή τους αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες του 21ου αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μια στροφή προς την διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την τήρηση των ισορροπιών στην οικολογία. Μερικές από τις βασικές διεργασίες επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων είναι η υγειονομική ταφή, η αποτέφρωση, η κομποστοποίηση και η αναερόβια χώνευση. Αν και οι διεργασίες αυτές έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών επιστημονικών ερευνών, σπανίζουν οι μελέτες για την εφαρμογή τους σε πραγματικές μονάδες και στη λειτουργία τους κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες. Στα πλαίσια αυτής της διπλωματικής, με εφαρμογή της μεθοδολογίας της ανάλυσης κύκλου ζωής, θα μελετηθεί το αποτύπωμα μονάδων που επεξεργάζονται διάφορες ροές αστικών αποβλήτων, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθοδολογίες (αναερόβια χώνευση, κομποστοποίηση), ώστε να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα και η δυνατότητα εφαρμογής τέτοιων μεθοδολογιών στην πράξη. Η μελέτη αυτή θα βασιστεί σε διεργασίες και δεδομένα λειτουργίας από μετρήσεις που γίνονται στην μονάδα, έτσι ώστε το τελικό αποτύπωμα που έχει η κάθε μονάδα, σε κάθε κατηγορία ρύπανσης, να αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Τελικά, αποδεικνύεται η βιωσιμότητα των μονάδων και προκύπτουν συμπεράσματα, όπως: η ύπαρξη διεργασιών που παρουσιάζουν συχνά υψηλό αποτύπωμα, οι υψηλές δυνατότητες της διεργασίας της αναερόβιας χώνευσης αλλά και η υψηλή ευελιξία λειτουργίας τέτοιων μονάδων, λόγω της παραγωγής προϊόντων (βιοαερίου).