Διαγράμματα Ελέγχου με Βάρη για την Ταυτόχρονη Παρακολούθηση της Θέσης και της Διασποράς της Διεργασίας - Βασιλόπουλος, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2018)
Ο Στατιστικός Έλεγχος Ποιότητας (ΣΕΠ) χρησιμοποιείται ευρύτατα στην σύγχρονη βιομηχανία. Επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει μια επιχείρηση, ώστε μέσω αυτών να διασφαλίσει την εντός προδιαγραφών παραγωγή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Μια από τις τεχνικές του ΣΕΠ είναι ο Στατιστικός Έλεγχος Διεργασιών (ΣΕΔ). Το σημαντικότερο εργαλείο του ΣΕΔ, που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των διεργασιών μια επιχείρησης σε πραγματικό χρόνο είναι τα διαγράμματα ελέγχου. Ένα διάγραμμα ελέγχου είναι μια γραφική παράσταση ενός ποιοτικού χαρακτηριστικού που μετρήθηκε σε συνάρτηση με τον χρόνο. Με την παρακολούθηση του λαμβάνουμε γνώση πότε η διαδικασία είναι υπό έλεγχο και πότε απαιτούνται ενέργειες για να βρεθούν οι αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα, δηλαδή την καθιστούν εκτός ελέγχου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σκοπός μας είναι να ελεγχθεί η διεργασία για μετατοπίσεις είτε θέσης είτε διασποράς μεμονωμένα. Εντούτοις, κρίνεται σημαντική η ταυτόχρονη ανίχνευση μετατοπίσεων της θέσης και της διασποράς της διεργασίας. Στην παρούσα εργασία θα παρουσιαστούν διαγράμματα ελέγχου για την ταυτόχρονη παρακολούθηση της θέσης και της διασποράς της διεργασίας. Στο 1ο κεφάλαιο περιγράφουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του ΣΕΠ, του ΣΕΔ και των διαγραμμάτων ελέγχου. Στο 2ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα διαγράμματα ελέγχου που έχουν αναπτυχθεί για την ταυτόχρονη παρακολούθηση του μέσου και της διασποράς. Στο 3ο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά μερικά διαγράμματα ελέγχου CUSUM για τον από κοινού έλεγχο του μέσου και της διασποράς μιας διεργασίας. Στο 4ο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά EWMA διαγράμματα ελέγχου για τον από κοινού έλεγχο του μέσου και της διασποράς μιας διεργασίας. Στο 5ο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά διαγράμματα ελέγχου με συνδυασμούς CUSUM και EWMA διαγραμμάτων ελέγχου για τον από κοινού έλεγχο του μέσου και της διασποράς μιας διεργασίας. Στο 6ο κεφάλαιο παραθέτουμε εφαρμογές των διαγραμμάτων ελέγχου που παρουσιάστηκαν σε προηγούμενα κεφάλαια. Στο vi τέλος συνοψίζουμε μερικά στοιχεία που προέκυψαν στα προηγούμενα κεφάλαια.