Ο Δρόμος του Μεταξιού - Στρατηγικές ανάπτυξης για τη Μεσόγειο. - Καζάζη, Μαρία (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία πραγματεύεται την προσπάθεια αναβίωσης του ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ του 21ου αιώνα, μέσα από την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αναπτυξιακού σχεδίου της Κίνας «ΜΙΑ ΖΩΝΗ ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ» (ONE BELT ONE ROAD / OBOR) – σήμερα η πρωτοβουλία αναφέρεται πλέον ως BELT AND ROAD INITIATIVE / BRI - που περιλαμβάνει επενδύσεις αρκετών τρις δολαρίων σε έργα και δραστηριότητες (συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και σχέδια για την κατασκευή υποδομών), σε περισσότερες από 68 χώρες σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη (12). Παρουσιάζονται τα γενικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αναπτυξιακή πρωτοβουλία της Κίνας OBOR (μεταξύ άλλων η οικονομική διάσταση των επενδύσεων – τα οφέλη / ευκαιρίες των εμπλεκομένων χωρών – οι προκλήσεις / κίνδυνοι που συνεπάγεται το εγχείρημα), περιγράφονται τα δύο σκέλη της, το χερσαίο ( Η Ζώνη / THE BELT ) με επιμέρους ανάλυση στους οικονομικούς διαδρόμους συνεργασίας και το θαλάσσιο (Ο Δρόμος / THE ROAD) και παρουσιάζεται η πολιτική «εισόδου» της Κίνας στη Μεσόγειο, μέσω δημιουργίας στρατηγικών ερεισμάτων στις μεταφορικές υποδομές, με ιδιαίτερη ανάλυση της αναπτυξιακής πορείας του λιμανιού του Πειραιά μετά την έλευση της Cosco και των προοπτικών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.