Μελέτη της εξέλιξης της στρατηγικής της διάχυσης πληροφορίας σε γενικευμένα δίκτυα με χρονομεταβλητή συμπεριφορά χρηστών - Μπιτσάκη, Αντωνία-Χρυσάνθη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2018)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μοντελοποίηση της διάχυσης της πληροφορίας στα γενικευμένα δίκτυα μέσω της γραφοθεωρητικής εξελικτικής θεωρίας παιγνίων. Επικεντρωνόμαστε στους χρήστες τέτοιων δικτύων και της επιλογής εξελικτικής στρατηγικής από μεριά τους σε σχέση με τη διάχυση πληροφορίας. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η διάχυση της πληροφορίας σε γενικευμένα δίκτυα. Ο όρος γενικευμένα δίκτυα περιλαμβάνει τα δίκτυα εκείνα στα οποία η επικοινωνία των χρηστών μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε μέσω φυσικού στρώματος, είτε μέσω κοινωνικών δικτύων. Όταν λέμε ότι δύο χρήστες μπορούν να επικοινωνούν στο φυσικό στρώμα εννοούμε πως ικανοποιούνται οι απαιτήσεις υλικού του δικτύου για να καταστεί δυνατή η απευθείας επιτυχής μετάδοση δεδομένων (π.χ., ασύρματο δίκτυο Wi-Fi/Bluetooth). Τα γενικευμένα δίκτυα έχουν πρωτεύοντα πλέον ρόλο στην καθημερινή μας επικοινωνία καθώς η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί επιτρέπει σε χρήστες που ανήκουν στην ίδια ή σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες να ανταλλάσσουν τις πληροφορίες μεταξύ τους. Τα γενικευμένα δίκτυα όπου το φυσικό στρώμα και τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα (π.χ., facebook, twitter) συνδυάζονται για να υποστηρίξουν αδιάλειπτες και περισσότερο ευέλικτες υπηρεσίες, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά του χρήστη και την εξέλιξή της. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μοντελοποίηση της διάχυσης της πληροφορίας στα γενικευμένα δίκτυα μέσω της γραφοθεωρητικής εξελικτικής θεωρίας παιγνίων. Επικεντρωνόμαστε στους χρήστες τέτοιων δικτύων και της επιλογή εξελικτικής στρατηγικής από μεριάς τους, σε σχέση με τη διάχυση πληροφορίας. Μελετάμε τη δυναμική αυτής της διαδικασίας, καθώς με τον χρόνο αλλάζουν τα ενδιαφέροντα και η συμπεριφορά των χρηστών και κατά συνέπεια και τα οφέλη που έχουν από αυτή. Με τη βοήθεια του προγράμματος Matlab γίνεται προσομοίωση της διάδοσης σε ένα δίκτυο που αποτελείται από χρήστες με διαφορετική συμπεριφορά. Παράλληλα, αναπτύσσεται και αναλύεται θεωρητικά ένα επιδηµιολογικό µοντέλο διάχυσης της πληροφορίας, ώστε να υπολογιστεί ο αριθµός των χρηστών που ενδιαφέρονται και ενημερώνονται για συγκεκριµένα θέµατα. Τα αποτελέσματα από την προσομοίωση συγκρίνονται με τα αποτελέσματα από το θεωρητικό μοντέλο. Τέλος, συνοψίζονται τα αποτελέσµατα της διπλωματικής και δίνονται κατευθύνσεις για μελλοντική µελέτη.