Διερεύνηση κριτηρίων ομοιογένειας του γεωμετρικού σχεδιασμού υπεραστικών οδών δύο λωρίδων κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια οδήγησης τη νύχτα - Ταλιούρας, Φίλιππος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η διερεύνηση της επιρροής της νύχτας στην οδική ασφάλεια, αναφορικά με τη γεωμετρία της οδού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2015, η σοβαρότητα των ατυχημάτων αυξάνεται 3 με 7 φορές περισσότερο τη νύχτα χωρίς φωτισμό του δρόμου εντός κατοικημένης περιοχής, αλλά και εκτός κατοικημένης περιοχής. Η απόσταση ορατότητας μειώνεται σημαντικά τη νύχτα, συγκριτικά με την ημέρα, προκαλώντας συχνά προβληματικές καταστάσεις. Η οριζοντιογραφία μπορεί να χειροτερέψει αυτό το ζήτημα, καθώς οι περισσότεροι οδηγοί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν έγκαιρα το πόσο απότομη είναι η καμπύλη και να προσαρμόσουν ανάλογα την ταχύτητά τους, μια διαδικασία που μπορούν να ολοκληρώσουν στις συνθήκες της ημέρας. Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να διερευνήσει την επιρροή της γεωμετρίας της οδού και ιδιαίτερα των καμπυλών στα ατυχήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, συγκριτικά με την ημέρα, και παρουσιάζει μια προκαταρκτική ανάλυση αυτού του ζητήματος με στόχο τον καθορισμό του μεγέθους του προβλήματος και την καθοδήγηση για μελλοντική έρευνα. Η ανάλυση αυτή πραγματοποιήθηκε σε οδικά τμήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Κεντάκυ των ΗΠΑ, με πραγματικά γεωμετρικά στοιχεία και καταγεγραμμένα ατυχήματα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι πράγματι υπάρχουν αυξημένα ατυχήματα τη νύχτα σε σχέση με την ημέρα και ότι αυτό σχετίζεται με την ακτίνα της καμπύλης. Οι πιο απότομες καμπύλες, δηλαδή οι καμπύλες με μικρές ακτίνες, έδειξαν αύξηση του αριθμού των ατυχημάτων και του δείκτη ατυχημάτων, όταν συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ομοιογένεια του σχεδιασμού εξετάστηκε επίσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ακτίνες των διαδοχικών καμπυλών και τα στοιχεία υποδεικνύουν και πάλι αυτές τις διαφορές, όταν εξετάζεται η σχέση μεταξύ δύο διαδοχικών καμπυλών.