Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την ανάδειξη στρατηγικών ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας στον Τομέα των ΑΠΕ - Αποστολίδης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων. Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, 2018)
Βασικό περιεχόμενο του Πλαισίου Πολίτικης για το Κλίμα και την Ενεργεία για το 2030, το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23/24 Οκτωβρίου του 2014, αποτελεί η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στον ευρωπαϊκό χώρο σε 27%, με χρονικό ορίζοντα το έτος 2030. Για να μπορέσουν τα Κράτη Μέλη να επιτύχουν τον φιλόδοξο αυτό στόχο, έχουν την δυνατότητα να αναπτύσσουν διαφόρων ειδών συνεργασίες, είτε μεταξύ τους είτε με μια ή περισσότερες από τις τρίτες χώρες προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι συνεργασίες αυτές περιλαμβάνουν την ανάληψη, υλοποίηση και εκμετάλλευση κοινών έργων ΑΠΕ μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών. Στόχος της παρούσας εργασίας αποτελεί η υποστήριξη αποφάσεων από την σκοπιά της ΕΕ, μέσω της ανάλυσης των πλεονεκτημάτων, αδυναμιών, ευκαιριών και κινδύνων (SWOT - Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) της εφαρμογής του μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών. Στην συγκεκριμένη εργασία, εξετάζονται πέντε χώρες της Βορείου Αφρικής και πιο συγκεκριμένα το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, η Λιβύη και η Αίγυπτος. Για τις χώρες αυτές επιλέγονται οι κατάλληλοι άξονες αξιολόγησης και ακολούθως, τα αντίστοιχα κριτήρια αξιολόγησης του βαθμού στον οποίο μια πιθανή ενεργειακή συνεργασία θα δημιουργήσει επωφελείς συνθήκες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Για κάθε μια από τις υπό εξέταση χώρες της Βορείου Αφρικής πραγματοποιείται κατάταξη των διαφορετικών εναλλακτικών στρατηγικών σχεδίων υλοποίησης της συνεργασίας αυτής, μέσω ανάπτυξης του κατάλληλου μοντέλου πολυκριτήριας ανάλυσης, που περιλαμβάνει τις μεθόδους Analytic Hierarchy Process (AHP) και Fuzzy Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (Fuzzy TOPSIS). Τα εξαγόμενα συμπεράσματα βοηθούν στην αναγνώριση των διαφόρων προκλήσεων και κινδύνων, αλλά και των ωφελειών που δύναται να προκύψουν από μια τέτοια δράση. Τα εν λόγω αποτελέσματα και συμπεράσματα έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν σημαντικά την διαδικασία χάραξης πολιτικής της ΕΕ για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων που έχει θέσει, μέσω του μηχανισμού συνεργασίας.