Σχεδίαση και υλοποίηση ηλεκτρονικού κυκλώματος ακουστικής μυογραφίας - Ράγιος, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την σχεδίαση όλων των επιμέρους σταδίων ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος που εκτελεί ακουστική μυογραφία καθώς και με τον πειραματικό έλεγχο της θεωρητικής αυτής μελέτης. Αρχικά αναλύονται οι σκελετικοί μύες τόσο ως προς την ανατομία όσο και ως προς την λειτουργία τους ώστε να κατανοηθεί ο μηχανισμός με τον οποίο ασχολείται η μυογραφία καθώς και μια συνοπτική παρουσίαση των βιολογικών σημάτων με περαιτέρω ανάλυση των χαρακτηριστικών του ήχου που αποτελεί και το σήμα εκείνο που καλούμαστε να καταγράψουμε. Στην συνέχεια γίνεται η σύγκριση της ακουστικής μυογραφία με διαφορετικές τεχνικές διάγνωσης που έχουν ως αντικείμενο μελέτης τον μυ. Για την σχεδίαση του ηλεκτρονικού κυκλώματος έγινε η επιλογή των κατάλληλων προδιαγραφών και με βάση αυτές προχωράμε στην σχεδίασης της διάταξης του αισθητήρα και του ακουστικού θαλάμου καθώς και στα στάδια της ενίσχυσης και ηλεκτρονικού φιλτραρίσματος. Με χρήση ενός λογισμικού προσομοίωσης επιβεβαιώνεται η ορθή λειτουργία του κυκλώματος ενώ παράλληλα παρουσιάζεται και ένα κύκλωμα αναφοράς που έχει δημοσιευθεί. Τέλος εκτελείται η πειραματική διαδικασία της ακουστικής μυογραφίας όπου καταγράφεται το σήμα που παράγει ο δικέφαλος βραχιόνιος μυς κατά την διάρκεια ισομετρικής συστολής με μεταβαλλόμενο φορτίο, τόσο για το κύκλωμα που σχεδιάστηκε όσο και για το κύκλωμα αναφοράς, και εξάγονται τα τελικά συμπεράσματα.