Μελέτη βέλτιστης κατασκευής ημίκλειστης πτερωτής ακτινικής ροής μονής αναρροφήσεως με κατεργασία ακρίβειας σε υψηλές ταχύτητες - Στρατογιάννης, Φώτιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2017)
Η διπλωματική εργασία αναφέρεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή υψηλής ταχύτητας και ακρίβειας κατεργασίας σε ημίκλειστη πτερωτή ακτινικής ροής μονής αναρροφήσεως. Αρχικά, καθορίζονται οι διαφορετικές συνθήκες κοπής λαμβάνοντας υπόψη τις στροφές της ατράκτου, το βάθος κοπής και την πρόωση κατά την κατεργασία. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά στην φάση του φινιρίσματος 16 διαφορετικές συνθήκες κοπής, οι οποίες προέκυψαν με βάση την μέθοδο Taguchi. Γίνεται χρήση του λογισμικού NX CAM σε όλες τις φάσεις κατεργασίας, κατασκευάστηκαν συνολικά δύο πτερωτές, με διαφορετικές συνθήκες και μεθόδους κοπής.Έγιναν μετρήσεις τραχύτητας στις επιφάνειες κοπής στο εργαστήριο μεταλλογραφίας, καθώς και μετρήσεις της φθοράς των κοπτικών εργαλείων με το μικροσκόπιο. Τέλος, μέσω στατιστικού μοντέλου και ανάλυσης με τη μέθοδο ANOVA προκύπτει η συσχέτιση της τραχύτητας με τις παραμέτρους κοπής και οι βέλτιστες συνθήκες για τη φάση του φινιρίσματος των πτερωτών.