Αρχιτεκτονική και στατική μελέτη βιομηχανικού κτιρίου με χρήση λογισμικών building information modelling (BIM) - Τσίπουρας, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2018)
Το μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου είναι ψηφιακό και το Building Information Modeling (BIM) θα συνεχίζει να φέρνει ραγδαίες αλλαγές στο σχεδιασμό, την κατα- σκευή και τη διαχείριση των έργων. Καθώς οι υπολογιστές, το λογισμικό και το cloud συνεχίζουν να αναβαθμίζονται και αποκτούν την δυνατότητα διαχείρισης περισσότερων δεδομένων και πληροφοριών, η χρήση του BIM θα γίνει ακόμα πιο έντονη απ’ ότι στα τρέχοντα έργα. Το BIM είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες εξελίξεις στον κλάδο της αρχι- τεκτονικής, της μηχανικής και των κατασκευών. Με την τεχνολογία BIM, παρέχεται η δυνατότητα στον πολιτικό μηχανικό να κατασκευάσει ψηφιακά ένα κτίριο. Τα μοντέλα που παράγονται στον υπολογιστή περιέχουν ακριβή γεωμετρία και δεδομένα που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη κατά την διάρκεια της μελέτης, κατασκευής, και διαχεί- ρισης έργων. Το Autodesk Revit και Robot Structural Analysis, αποτελούν τα πλέον ευρέως αναγνω- ρισμένα λογισμικά BIM για αρχιτέκτονες καθώς και πολιτικούς μηχανικούς. Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ του λογισμικού Autodesk Revit 2018 και του λογισμικού Robot Structural Analysis Professional 2018 της Autodesk, συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων ροών εργασιών, της βέλτιστης και πρακτικής αναλυτικής μοντελοποίησης και των λεπτομερειών ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των αποτελεσμάτων. Οι δομοστατικοί μηχανικοί τυπικά αρχίζουν τη διαδικασία σχεδιασμού ερμηνεύοντας αρχιτεκτονικά σχέδια, δημιουργώντας τεκμηρίωση σχεδίασης και παράγοντας διάφορα αναλυτικά μοντέλα. Αυτά τα αναλυτικά μοντέλα πρέπει να συ- ντονίζονται με συνέπεια σε σχέση με τη γενική διάταξη πλαισίου, τις ιδιότητες του υλι- κού και των τμημάτων και τις επιβαλλόμενες φορτίσεις. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάλυση και ο σχεδιασμός, η τεκμηρίωση σχεδίασης τροποποιείται ώστε να αντικατοπτρίζει τον πιο σύγχρονο σχεδιασμό. Αυτή η ροή εργασίας επαναλαμβάνεται για κάθε επανάληψη της διαδικασίας σχεδιασμού. Ο σύνδεσμος μεταξύ του λογισμικού Autodesk Revit Architecture και του Revit Structure 2018 με το λογισμικό Autodesk Robot Structural Analysis Professional 2018 βοηθάει στην εξομάλυνση αυτής της ροής εργασίας διευκο- λύνοντας τον συντονισμό των τεκμηρίων σχεδιασμού με τις δομικές αναλυτικές πληρο- φορίες σχεδιασμού. Το λογισμικό του Revit υποστηρίζει το BIM για πολιτικούς μηχανι- κούς παρέχοντας ένα ψηφιακό μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί για την τεκμηρίωση και ένα σχετικό αναλυτικό μοντέλο καθώς και άλλα δομικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες που θα χρησιμοποιηθούν για τη στατική ανάλυση και τον σχεδιασμό. Το Robot Structural Analysis Professional υποστηρίζει το BIM με την προηγμένη του ανάλυση και τη λειτουργικότητα σχεδιασμού πολυμέσων.