Υπολογιστική προσομοίωση και βελτιστοποίηση καθίσματος οχήματος - Βουτσινάς, Αρτέμιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Οχημάτων, 2018)
Η παρούσα διπλωματική έχει ως στόχο την υπολογιστική προσομοίωση και βελτιστοποίηση μοντέλων παθητικών αναρτήσεων που δύναται να τοποθετηθούν σε κάθισμα οδηγού επιβατηγού οχήματος. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η υλοποίηση τριών προφίλ δρόμου διαφορετικής κατηγορίας σύφωνα με το ISO 8606, που αποτέλεσαν την είσοδο σε μοντέλο οχήματος "ενός τετάρτου" για να λάβουμε την αντίστοιχη διέγερση του αμαξώματος, και στη συνέχεια μοντελοποιήθηκαν όλες οι αναρτήσεις καθισμάτων. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε βελτιστοποίηση με χρήση γενετικών αλγορίθμων, ως προς τις βασικές παραμέτρους για το καθένα ξεχωριστά, με είσοδο την απόκριση του αμαξώματος για διέλευση του οχήματος από προφίλ δρόμου κατηγορίας Α και στόχο την άνεση του οδηγού σε συνδυασμό με την μικρότερη δυνατή στατική παραμόρφωση της ανάρτησης του καθίσματος. Εν συνεχεία,οι βέλτιστες λύσεις που προέκυψαν χρησιμοποιήθηκαν για την προσομοίωση των καθισμάτων με είσοδο πάλι την απόκριση του αμαξώματος για διέλευση του οχήματος από άλλα δύο προφίλ δρόμου κατηγορίας B και C. Αντίστοιχη διερεύνηση έγινε μεταβάλλοντας την μάζα του επιβάτη με σκοπό τη μελέτη της ευαισθησίας των μοντέλων αυτών στη θέση ισορροπίας τους. Τέλος, σε κάθε μοντέλο έγινε προσομοίωση για τρεις βέλτιστες λύσεις και μελέτη της δυναμικής συμπεριφοράς καθίσματος και επιβάτη .