Εφαρμογή μεθόδων πρόγνωσης ζήτησης για τον προγραμματισμό της προμήθειας πρώτων υλών σε βιομηχανική επιχείρηση - Δεδούσης, Ορέστης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας. Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το θέμα της εργασίας εντάσσεται στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας και στο επιστημονικό πεδίο της κατεύθυνσης του Μηχανικού Παραγωγής. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη και η πρόταση ενός μοντέλου εφαρμογής των μεθόδων πρόγνωσης ζήτησης για τον προγραμματισμό της προμήθειας πρώτων υλών σε βιομηχανική επιχείρηση. Αρχικά, αναλύεται η κρισιμότητα του ρόλου των προγνώσεων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ευμετάβλητο πλαίσιο της σημερινής αγοράς και παρουσιάζονται οι βασικές μέθοδοι πρόγνωσης ζήτησης που χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την υποβοήθηση των στελεχών στην λήψη των αποφάσεων και την οργάνωση των επιχειρησιακών διαδικασιών. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται λεπτομερώς οι ποσοτικές μέθοδοι πρόγνωσης που βασίζονται στην ανάλυση χρονοσειρών για την δημιουργία προγνώσεων ζήτησης. Η εργασία ολοκληρώνεται με τη μελέτη περίπτωσης όπου αναλύονται οι δοθείσες χρονοσειρές των προϊοντικών ομάδων βιομηχανικής επιχείρησης και αναπτύσσεται για αυτές σχετικό μοντέλο πρόγνωσης ζήτησης. Τέλος, παρουσιάζεται η προτεινόμενη διαδικασία μετατροπής των προγνώσεων ζήτησης σε προγνώσεις αναγκών σε πρώτες ύλες με χρήση του ERP συστήματος της επιχείρησης και προτείνεται τρόπος οργάνωσης του προγραμματισμού των προμηθειών πρώτων υλών.