Βελτιστοποίηση οπτικής τριτογενών δεσμών σωματιδίων και μέτρηση της απόδοσης πρωτότυπου ανιχνευτή σπινθηριζουσών ινών - Χατζηδάκη, Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2018)
Δύο νέες γραμμές σωματιδίων, που αποτελούν επεκτάσεις των ήδη υπαρχόντων γραμμών μεταφοράς "σωματιδίων δεύτερης γενιάς" H2 και Η4 της Βορείου Περιοχής ("North Area Complex") του SPS στο CERN σχεδιάστηκαν και εγκαταστάθηκαν στα πλαίσια του CERN Neutrino Platform Project. Αυτές οι επεκτάσεις, επονομασθείσες H2-VLE και H4-VLE (Very Low Energy), θα επιλέγουν και θα μεταφέρουν χαμηλοενεργειακά σωματίδια (0.4-12 GeV/c ) στα πειράματα NP-02 and NP-04 αντίστοιχα. Τα σωματίδια αυτά, μεικτά αδρόνια είτε ηλεκτρόνια, γεννιώνται κατά την αλληλεπίδραση της δέσμης των Η2 και Η4 γραμμών με στόχους που βρίσκονται στο τέλος τους. Στο πρώτο μέρος της διπλωματικής εργασίας αναπτύχθηκαν νέες οπτικές των μαγννητικών στοιχείων αυτών των δύο νέων γραμμών. Οι οπτικές αυτές μεγιστοποιούν τον αριθμό των σωματιδίων που φτάνουν στο πείραμα και παράλληλα μειώνουν το μέγεθος της δέσμης, καθιερώνοντας τες ως τις κυρίαρχες οπτικές των γραμμών. Επιπρόσθετα, η επίδραση τυχουσών χωρικών και γωνιακών λανθασμένων τοποθετήσεων ("misalignments") των στοιχείων μελετάται και συζητείται. Στο δεύτερο μέρος περιγράφεται το πείραμα που διεξείχθη για την μέτρηση της απόδοσης και της πολλαπλότητας δύο νέων τύπων ανιχνευτών σπινθηριζουσών ινών ("Scintillating Fiber Detectors"). Η χρησιμότητα των νέων αυτών ανιχνευτών, από τα οποία το ένα μπορεί να παρέχει γρήγορους παλμούς σκανδαλισμού ("trigger signals"), ενώ το άλλο μετρήσεις της εγκάρσιας θέσης των διερχομένων σωματιδίων, επιδεικνύεται για πρώτη φορά με μετρήσεις στην Τ10 γραμμή του PS. Η απόδοση των ανιχνευτών αυτών είναι υψίστης σημασίας για την λειτουργία των νέων γραμμών, που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2018.