Τεχνικές ανωνυμοποίησης σχεσιακών δεδομένων - Παρασκευά, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2018)
Όσο το σύνολο των δεδομένων που χαρακτηρίζουν τους πολίτες διογκώνεται μαζί με τον αριθμό των οργανισμών που συλλέγουν και επεξεργάζονται αυτά τα δεδομένα, τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη για τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των ατόμων κατά τη δημοσίευση δεδομένων. Δε μπορούμε να αρνηθούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν από την ορθολογιστική επεξεργασία μεγάλων συνόλων δεδομένων, αλλά επίσης δε μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε και τους κινδύνους που φέρει η συλλογή αυτών. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση όχι μόνο του προβλήματος, αλλά και των βασικών εννοιών και τεχνικών ανωνυμοποίησης δεδομένων, μελέτη αλγορίθμων και μετρικών αλλά και επίδειξη ενός πειράματος που έγινε με σκοπό την αναγνώριση βέλτιστων παραμέτρων ανωνυμοποίησης επί πραγματικών συνόλων.