Εκτίμηση οικονομοτεχνικά εκμεταλλεύσιμου θαλάσσιου αιολικού δυναμικού δυναμικού με πλωτές ανεμογεννήτριες στην Μεσόγειο - Χαλκιαδάκης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών, 2018)
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο την δυνατότητα εκμετάλλευσης του αιολικού δυναμικού της Μεσογείου από πλωτά αιολικά πάρκα. Η δυνατότητα αυτή αποτυπώνεται στην τιμή του LCOE, ο οποίος πρακτικά δείχνει την ελάχιστη τιμή πώλησης της ενέργειας που παράγεται, ώστε να γίνει απόσβεση του έργου. Η τιμή του LCOE, όμως, καθορίζεται από διάφορες παραμέτρους, κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν με την τοποθεσία εγκατάστασης του έργου. Αυτές είναι η μέση τιμή της ταχύτητας του ανέμου, το βάθος και η απόσταση του πάρκου από δίκτυο και στεριά. Στο κεφάλαιο 2 φαίνεται πρώτον, πώς μπορεί να συγκεντρωθεί πληροφορία σχετικά με τις παραμέτρους αυτές από χάρτες, με την βοήθεια προγραμμάτων GIS, και δεύτερον, το πως η πληροφορία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες περιοχές προς εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Στο κεφάλαιο 3, παρουσιάζεται το εργαλείο υπολογισμού του LCOE και φαίνεται το πως η πληροφορία που προέκυψε από τους χάρτες επιδρά πάνω στην τιμή του. Στο κεφάλαιο 4 γίνεται ο υπολογισμός της τιμής του LCOE για τις περιοχές της Μεσογείου που κρίνονται καταλληλότερες και στο κεφάλαιο 5 γίνειται μια εκτίμηση για το πώς αναμένεται να διακυμανθουν οι τιμές αυτές στο μέλλον. Tέλος στο κεφάλαιο 6 συνοψίζονται τα συμπεράσματα και τα σχόλια από την ανάλυση που έχει προηγηθεί.