Σχεδιασμός σύμμικτου κτιρίου με ή χωρίς κατακόρυφους συνδέσμους δυσκαμψίας - Καραγκούνη, Δέσποινα-Δανάη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2018)
Θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διαστασιολόγηση ενός πενταόροφου σύμμικτου κτιρίου γραφείων με υπόγειο από οπλισμένο σκυρόδεμα. Για το σκοπό αυτό μελετήθηκαν δύο προσομοιώματα, ένα χωρίς και ένα με κατακόρυφους συνδέσμους δυσκαμψίας. Μετά την αναλυτική επίλυση των δύο διαφορετικών μορφοποιήσεων πραγματοποιήθηκε σύγκριση των μοντέλων ώστε να επιλεχθεί εκείνο που συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη λειτουργικότητα του κτιρίου και την οικονομικότητα του σχεδιασμού. Η ψηφιακή μοντελοποίηση των κτιρίων και των φορτίσεων που τους αντιστοιχούν έγινε με τη βοήθεια του προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή SOFISTIK. Με βάση τα εντατικά μεγέθη των μελών που προέκυψαν από την ψηφιακή ανάλυση διενεργήθηκαν οι έλεγχοι των διατομών των μελών σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς για μεταλλικά και σύμμικτα κτίρια. Επιπλέον, με τη χρήση του λογισμικού SOFISTIK μελετήθηκε η σεισμική απόκριση των κτιρίων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης και των ελέγχων των δύο προσομοιωμάτων τέθηκαν σε σύγκριση με στόχο την επιλογή της αποδοτικότερης διαμόρφωσης. Μετά το πέρας της σύγκρισης έγινε κατανοητό ότι στο μοντέλο με συνδέσμους δυσκαμψίας υπάρχει καλύτερη πλασιακή λειτουργία με μικρότερες μετακινήσεις οροφής καθώς και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων των σύμμικτων στοιχείων. Κατά συνέπεια απαιτήθηκαν μικρότερες διατομές μελών, γεγονός που καθιστά την κατασκευή με κατακόρυφους χιαστί συνδέσμους πιο οικονομική.