Τεκμηρίωση της σεισμικής συμπεριφοράς υφιστάμενου κτιρίου 24 ορόφων από οπλισμένο σκυρόδεμα μελετημένο το 1971 και πρόταση σεισμικής μόνωσης - Βουβάκης - Μανουσάκης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της σεισμικής συμπεριφοράς του «Πύργου του Πειραιά», κτιρίου γνωστού και ως «Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά», σύμφωνα με ισχύοντες αντισεισμικούς κανονισμούς, η εκτίμηση της πραγματικής αντοχής και η πρόταση ενισχύσεων. Για το σκοπό αυτό γίνεται εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης, ελαστικών αλλά και μη ελαστικών, όπως είναι η ανελαστική υπερωθητική ανάλυση (γνωστή ως ανάλυση Pushover), καθώς και η ανελαστική ιδιομορφική ανάλυση χρονοϊστορίας (γνωστή ως Fast Nonlinear Time – History Analysis). Για την εφαρμογή των αναλύσεων γίνεται χρήση διαφόρων λογισμικών που είναι διαθέσιμα στην αγορά σήμερα, όπως το ETABS 2016 (Computers And Structures, Berkley California, USA), το SEISMOSTRUCT (Seismosoft, Pavia, Italy) καθώς και το ΡΑΦ (Τεχνικός Οίκος Λογισμικού, Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα). Στο κεφάλαιο Γ εξετάζεται η συμπεριφορά του φορέα υποβαλλόμενου στα φορτία μελέτης του. Εκτελείται ανάλυση οριζόντιας φόρτισης με φορτία έντασης όσης προβλεπόταν στον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 (Α.Κ. ’59) και στη συνέχεια εκτελείται έλεγχος επάρκειας των δομικών στοιχείων λαμβάνοντας υπόψη τον υφιστάμενο οπλισμό τους. Στο κεφάλαιο Δ εκτελούνται οι έλεγχοι επάρκειας, κατόπιν φόρτισης του ίδιου προσομοιώματος με τα φορτία που προβλέπονται από τους σύγχρονους κανονισμούς και εκτέλεση ιδιομορφικής ανάλυσης φάσματος απόκρισης με ενιαίο συντελεστή συμπεριφοράς q. Από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων προκύπτει η ανάγκη ενίσχυσης του φορέα. Στο κεφάλαιο Ε διερευνάται το ενδεχόμενο ενίσχυσης του κεντρικού πυρήνα του φορέα σε τέμνουσα, με ινοπλισμένα πολυμερή (F.R.P.). Εκτελείται στατική υπερωθητική ανάλυση και τεκμαίρεται το σημαντικό περιθώριο βελτίωσης της μετελστικής συμπεριφοράς του φορέα.