Βελτιστοποίηση τιμολογιακής πολιτικής ασφάλιστρων οχημάτων πολλαπλών επιπέδων αυτοματοποίησης με χρήση παραγώγων - Τερεσσόνοκ, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής. Εργαστήριο Κυκλοφοριακής Τεχνικής, 2018)
Οι σύγχρονες εξελίξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυξάνεται σταδιακά ο δείκτης ιδιοκτησίας οχημάτων οδηγεί στην εξαγωγή του συμπεράσματος ότι, από την μια πλευρά τα οχήματα γίνονται πιο ασφαλή, ενώ από την άλλη αυξάνεται ο αριθμός των οχημάτων, με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εταιρίες να χρειαστεί να επανεξετάσουν τα στρατηγικά τους σχέδια και πολιτικές που θα εφαρμόσουν. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη μιας μεθοδολογικής προσέγγισης για την ανάλυση και την αξιολόγηση του τρόπου τιμολόγησης των ασφάλιστρων των οχημάτων διαφόρων επιπέδων αυτοματοποίησης. Η προσέγγιση για την εκτίμηση του συνολικού κόστους αποζημιώσεων της ασφαλιστικής εταιρίας βασίζεται στα Μοντέλα Πρακτόρων και την Δυναμική του Συστήματος. Το σύστημα ανάπτυξης των παραγώγων έχει βάση στην Δυναμική του Συστήματος, ενώ η τιμολόγηση των ασφάλιστρων των οχημάτων πραγματοποιείται με την βοήθεια υπολογιστικού φύλλου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κόστος των αποζημιώσεων θα αυξηθεί στο μέλλον, το οποίο θα οδηγήσει σε αυξημένη χρήση των παραγώγων από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Όσον αφορά στα ασφάλιστρα, αυτά πρακτικά παραμένουν σταθερά για οχήματα επιπέδου αυτοματοποίησης 0, 1 και 2, ενώ παρατηρείται σημαντική μείωση για επίπεδο αυτοματοποίησης 3 και άνω. Η έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί έχει εφαρμογή σε πολλούς τομείς, ονομαστικά στην διαχείριση κεφαλαίου της ασφαλιστικής εταιρίας, στην διαχείριση χαρτοφυλακίου, στην βελτιστοποίηση των επενδύσεων και των ασφάλιστρων των οχημάτων.