Θερμικές κατεργασίες και συνακόλουθοι σχηματισμοί φάσεων σε μοντέρνους τύπους ορείχαλκων με περιβαλλοντικά φιλική συμπεριφορά - Κουτσούκος, Αντώνιος Άρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά τους μετασχηματισμούς φάσεων σε μολυβδούχο διφασικό ορείχαλκο και ορείχαλκο ECO BRASS, με θερμικές κατεργασίες στους 500-640oC διάρκειας 30 λεπτών έως 24 ωρών, και τις συνέπειες αυτών στη σκληρότητα. Ο αμόλυβδος πυριτιούχος ορείχαλκος ECO BRASS αναπτύχθηκε με σκοπό την αντικατάσταση του μολυβδούχου διφασικού ορειχάλκου σε εφαρμογές πόσιμου νερού, σε εναρμόνιση με την νέα περιβαλλοντική νομοθεσία. Πραγματοποιήθηκε μελέτη της μικροδομής των θερμικά κατεργασμένων δοκιμίων με περίθλαση ακτινών X (XRD), και σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM) με δυνατότητα μικροαναλύσεων φασματομετρίας ακτινών X (EDS). Η σκληρότητα μετρήθηκε σε σκληρόμετρο Vickers.