Εύρωστος έλεγχος κατασκευών με μη γραμμικούς ενεργοποιητές και ανίχνευση σφαλμάτων μέτρησης - Γαλανούλης, Σπυρίδων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Η αντισεισμική προστασία των κτιρίων αποτελεί μία περιοχή έρευνας αλλά και εφαρμογών που παρουσιάζει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον. Στην παρούσα διπλωματική εργασία προτάθηκε ένα σύστημα ελέγχου αντισεισμικής προστασίας όπου εξετάζεται ο συνδυασμός παθητικής και ενεργητικής προστασίας κτιρίων. Η προτεινόμενη μέθοδος απαιτεί εφαρμογή δύναμης ελέγχου μόνο στην βάση της κτιριακής εγκατάστασης. Για την εφαρμογή της απαραίτητης δύναμης ελέγχου αναπτύχθηκε το μη γραμμικό μοντέλο ενός υδραυλικού συστήματος επενέργησης που αποτελείται από μία ηλεκτροϋδραυλική σερβοβαλβίδα και έναν υδραυλικό επενεργητή, η λειτουργία των οποίων εξετάζεται αναλυτικά. Για να μπορέσει να υπολογιστεί η απαιτούμενη δύναμη ελέγχου ώστε να περιοριστεί η απόλυτη μετατόπιση και ταχύτητα των ορόφων, σχεδιάστηκε ένας ελεγκτής , ο οποίος αξιοποιεί τις μετρήσεις αισθητήρων εγκατεστημένων σε κάθε όροφο της εγκατάστασης. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί η απαιτούμενη δύναμη ελέγχου γίνεται χρήση και ενός ελεγκτή PID. Εκτελώντας τις απαραίτητες προσομοιώσεις επιβεβαιώθηκε πως το προτεινόμενο σύστημα ελέγχου επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τέλος, προτείνεται μία διάταξη ανίχνευσης και απομόνωσης σφαλμάτων στα αισθητήρια όργανα της εγκατάστασης, ώστε να διασφαλίζεται η παροχή αξιόπιστων πληροφοριών στη διάταξη ελέγχου.