Παραμετρική διερεύνηση της επιρροής λικνιζόμενων προκατασκευασμένων τοιχίων στη σεισμική απόκριση πολυώροφου πλαισίου από οπλισμένο σκυρόδεμα - Ελευθερίου, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2018)
Στις μέρες μας γίνεται όλο και συχνότερα λόγος για την ανάγκη ύπαρξης κατασκευών ανθεκτικών, που δε θα εμφανίζουν εκτεταμένες βλάβες μετά από ένα ισχυρό σεισμικό γεγονός. Ένας καινοτόμος τρόπος για την κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι η προσθήκη στις κατασκευές λικνιζόμενων προκατασκευασμένων τοιχίων από οπλισμένο σκυρόδεμα, τα οποία σε ένα μεγάλο σεισμό αναμένεται να οδηγήσουν σε μειωμένες και άμεσα επισκευάσιμες ζημιές. Τα στοιχεία αυτά, κατά τη διάρκεια του σεισμού αποκολλώνται από τη βάση τους εκτελώντας λικνιστική κίνηση και μετά το πέρας του επιστρέφουν στην αρχική τους θέση με ελάχιστες ζημιές. Παράλληλα αποκτούν τη μέγιστη αντοχή τους στην αρχή της λικνιστικής τους κίνησης, πράγμα που συντελεί στον περιορισμό των σεισμικών δυνάμεων που μεταβιβάζονται στα υποστυλώματα. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η διερεύνηση της επιρροής των τοιχίων αυτών στη σεισμική απόκριση μιας πολυώροφης κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα. Συγκεκριμένα, θεωρήθηκε μία υπάρχουσα πλαισιωτή κατασκευή η οποία είχε σχεδιαστεί για επιτάχυνση σεισμού ag=0.12g και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού (ΕΑΚ). Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον ο σχεδιασμός των κατασκευών στη χώρα μας γίνεται για επιτάχυνση σεισμού τουλάχιστον ag=0.16g. Στην κατασκευή αυτή τοποθετήθηκαν σε διάφορες θέσεις τα στοιχεία λικνισμού και μελετήθηκε η απόκρισή της για σεισμικές επιταχύνσεις ag=0.24g και ag=0.36g, για το φάσμα του Ευρωκώδικα 8. Τέλος, ελήφθησαν σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τη συμπεριφορά της πολυώροφης κατασκευής και των μελών αυτής όταν υπόκειται στους παραπάνω σεισμούς. Η προσομοίωση του φορέα έγινε με τη χρήση του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων OpenSees. Η εισαγωγή του στοιχείου λικνισμού στην κατασκευή έγινε με τη βοήθεια ενός μακρο-στοιχείου (macro-element) το οποίο έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο διδακτορικός φοιτητής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευάγγελος Αυγενάκης. Το στοιχείο αυτό αντικατοπτρίζει πλήρως τη συμπεριφορά ενός λικνιζόμενου στοιχείου λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την παραμόρφωση του στοιχείου καθ' ύψος αλλά και την παραμορφωσιμότητα της βάσης , που στο παρελθόν αγνοούνταν, πράγμα που δυσχέραινε την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων σχετικά με τη συμπεριφορά του.