Προσρόφηση εξασθενούς χρωμίου και ανόργανων ρύπων σε γκαιτίτη - Βυρίνη, Αλεξάνδρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 2018)
Η παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στο νερό είναι είτε γηγενούς, είτε ανθρωπογενούς προέλευσης και αποτελεί σημαντικό ρυπαντή των υδάτινων σωμάτων. Ανθρωπογενή ρύπανση εξασθενούς χρωμίου συναντάμε σε περιπτώσεις εκτενούς χρήσης του στην βιομηχανία όπου άμεσος αποδέκτης του είναι τα υπόγεια και επιφανειακά υδατικά σώματα και έμμεσα ο ανθρώπινος οργανισμός. Έτσι καθίσταται απαραίτητη η απορρύπανση του νερού και του εδάφους από το εξασθενές χρώμιο. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, η παρούσα εργασία διερευνά στην προσρόφηση του εξασθενούς χρωμίου αλλά και ανόργανων ρύπων στον γκαιτίτη το οποίο είναι ένα οξείδιο του σιδήρου που σε όξινα κυρίως pH αποτελεί πολύ καλό προσροφητή ανιόντων, όπως είναι το εξασθενές χρώμιο, τα φωσφορικά και τα νιτρικά ιόντα.