Αξιολόγηση των μεθόδων χάραξης και αποτύπωσης σιδηροδρομικών γραμμών - Αϊβαλιώτης, Άγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η σύγκριση και αποτύπωσης σιδηροτροχιών ως προς την ακρίβεια, το κόστος, τον χρόνο και το βαθμό δυσκολίας στην εφαρμογή τους. Η εφαρμόζοντας την κάθε μία μέθοδο στο πεδίο. Η χρησιμοποιούνται για τοπογραφικές εργασίες σιδηροδρόμων και στην καθοδήγηση της επιλογής μίας από αυτές αναλόγως του κόστους και του χρόνου που διατίθενται καθώς και τη απαιτούμενη ακρίβεια. Η εργασία αποτελείται από τα έξι κεφάλαια: Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια ανάλυση της σιδηροδρομικής υποδομής, των μερών από τα οποία αποτελείται και μία εκτενέστερη αναφορά στην επιδομή με έρμα και τη σταθερή επιδομή. Παράλληλα διεξάγεται μια ανασκόπηση στην εξέλιξη των σιδηροδρόμων των τελευταίων δεκαετιών και μία αναφορά στις μελλοντικές βλέψεις του τομέα τεχνολογική ανάπτυξη και την αύξηση των ανθρώπινων απαιτήσεων. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά οι εργασίες που πραγματοποιούνται στο χώρο του σιδηροδρόμου και η συμβολή του τοπογράφου μηχανικού στον κλάδο της σιδηροδρομικής. Επίσης γίνεται εκτενής αναφορά στον τρόπο ίδρυσης, σήμανσης και μέτρησης των γεωδαιτικών δικτύων που περιβάλλουν κάθε τεχνικό έργο και είναι καθοριστικής σημασίας τόσο κατά το στάδιο της κατασκευής όσο και κατά το στάδιο του γεωμετρικού ελέγχου και αξιολόγησης της γραμμής. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται οι τρεις υπό μελέτη μέθοδοι χάραξης και αποτύπωσης σιδηροτροχιών. Συγκεκριμένα αναλύονται οι μέθοδοι παρουσιάζονται διαφορετικών μεθόδων χάραξης και αποτύπωσης σιδηροτροχιών. Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφεται η διαδικασία αποτύπωσης σιδηροτροχιών τμήματος της Γραμμής 1 της ΣΤΑ.ΣΥ, στο χώρο εναπόθεσης συρμών του Θησείου, με τις τρεις μεθόδους. Γίνεται αναφορά στο γεωδαιτικό εξοπλισμό που απαιτήθηκε σε κάθε μία περίπτωση και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αποτύπωση της σιδηροδρομικής γραμμής καθώς και η μετέπειτα επεξεργασία των μετρήσεων. Στο πέμπτο κεφάλαιο πραγματοποιείται αξιολόγηση και σύγκριση των αποτελεσμάτων των τριών μεθόδων με γραφικό και αναλυτικό τρόπο. Η σύγκριση αφορά τόσο τις ακρίβειες που επιτυγχάνει κάθε μέθοδος όσο και το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για κάθε μία από αυτές. Επίσης η αξιολόγηση τριών διαφορετικών τοπογραφικών μεθόδων διερεύνηση αυτή έγινε τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά εργασία αποσκοπεί στην παρουσίαση των μεθόδων που των σιδηροδρόμων, καθοδηγούμενων από την αλματώδη του GRP, αναλυτικά του συμβατικού τα τρόλευ χαρακτηριστικά και των των τριών γωνιών αυτών και V αξιολογείται η γεωμετρία της υφιστάμενης κατάστασης της γραμμής που αποτυπώθηκε. Τέλος στο έκτο κεφάλαιο εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με τις επιδόσεις κάθε μίας μεθόδου και διατυπώνονται προτάσεις βελτίωσής τους.