Καταστάσεις τάξης σε δισδιάστατες ετεροδομές για την σπιντρονική - Παπαθανασίου, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2018)
Η σπιντρονική είναι η τεχνολογία η οποία χρησιμοποιεί το spin των ηλεκτρονίων για την επεξεργασία της πληροφορίας και την αποθήκευσή της. Αντικείμενο της μεταπτυχιακής εργασίας αυτής είναι η μοντελοποίηση ετεροδομών ισχυρά συσχετισμένων ηλεκτρονίων που εμπλέκουν κβαντικές καταστάσεις τάξεως. Πιο συγκεκριμένα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε κβαντικές καταστάσεις τάξεων όπως οι καταστάσεις κυμάτων πυκνότητας φορτίου και πυκνότητας σπιν. Οι συγκεκριμένες καταστάσεις εμπλέκονται στις βασικές διατάξεις της σπιντρονικής. Η μεταπτυχιακή εργασία αυτή θα βασιστεί στη μέθοδο του μέσου πεδίου εφαρμοσμένη πάνω σε ένα εκτεταμένο πρότυπο Hubbard δύο διαστάσεων προσαρμοσμένη έτσι ώστε μόνο η μια διάσταση να είναι στον πραγματικό χώρο ενώ ή άλλη βρίσκεται στο χώρο των ορμών. Αυτό το γεγονός κάνει τους υπολογισμούς λιγότερο απαιτητικούς υπολογιστικά και δεν χάνει σε πληροφορία σε σχέση με τη μέθοδο όπου όλες οι διαστάσεις είναι στον πραγματικό χώρο.