Μοντέλο γενετικού προγραμματισμού για τη μελέτη συστημάτων γείωσης με βελτιωτικά υλικά εδάφους - Φορούλης, Αναστάσιος-Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος. Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων και Ηλεκτρικών Μετρήσεων, 2018)
Κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση απαιτεί ένα σύστημα γείωσης που να παρέχει ύψιστη ασφάλεια. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η συμβολή στη μελέτη συστημάτων γείωσης με τη χρήση βελτιωτικών υλικών. Προς αυτή την κατεύθυνση, μετρήθηκε πειραματικά η ειδική αντίσταση εδάφους και η αντίσταση γείωσης ηλεκτροδίων εγκιβωτισμένων σε επιλεγμένα βελτιωτικά υλικά για χρονικό διάστημα επτά μηνών. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας δεδομένα παλαιότερων ερευνών, έγινε εφαρμογή γενετικού προγραμματισμού για τη μοντελοποίηση της αντίστασης γείωσης συναρτήσει της βροχόπτωσης, της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου. Αξιοποιώντας τα συμπεράσματα της εργασίας είναι δυνατή η εκτίμηση-πρόβλεψη της αντίστασης γείωσης και γενικότερα της αποτελεσματικότητας ενός συστήματος γείωσης συναρτήσει των καιρικών συνθηκών.