Τοπικός λυγισμός λεπτότοιχων ράβδων με θεωρίες δοκού ανώτερης τάξης - Αξιολόγηση κανονισμών Ευρωκώδικα 3 - Τσαλαμέγκα, Ελευθερία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσης εργασίας είναι η μελέτη τοπικών φαινομένων σε λεπτότοιχες ράβδους με χρήση της θεωρίας δοκού ανώτερης τάξης. Κατά την ανάλυση των προβλημάτων εξετάζονται δοκοί τυχούσας ομογενούς διατομής λαμβάνοντας υπόψιν τα φαινόμενα στρέβλωσης και διαστρέβλωσης που προκαλούνται από αξονική, διατμητική, καμπτική, και στρεπτική φόρτιση. Η δοκός υποβάλλεται σε αξονική ή διατμητική καταπόνηση και δεσμεύτεται με τις πλέον γενικές γραμμικές συνοριακές συνθήκες. Η ανάλυση γίνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, όπου χρησιμοποιείται η Μέθοδος των Συνοριακών Στοιχείων, γίνεται ανάλυση σε επίπεδο διατομής η οποία βασίζεται στο σχήμα διαδοχικής ισορροπίας και καθορίζει τις πιθανές μορφές της εντός και εκτός επιπέδου παραμόρφωσης. Στο δεύτερο στάδιο, όπου χρησιμοποιείται η Μέθοδος των Πεπερασμένων Στοιχείων, οι προαναφερθείσες μορφές παραμόρφωσης λαμβάνονται υπόψιν κατά την ανάλυση λυγισμού και πολλαπλασιάζονται με ανεξάρτητες παραμέτρους που περιγράφουν την συνεισφορά των τοπικών φαινομένων στην παραμόρφωση της δοκού. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την παραπάνω ανάλυση συγκρίνονται με αυτά που προκύπτουν μέσω της χρήσης τρισδιάστατων πεπερασμένων στοιχείων, και μέσω των θεωρίων δοκού Timoshenko και Euler-Bernoulli, προκειμένου να διερευνηθεί η ακρίβεια της εξεταζόμενης μεθόδου. Τέλος, όλα τα παραπάνω αποτελέσματα συγκρίνονται με αυτά που προκύπτουν από την ανάλυση που υποδεικνύει ο Ευρωκώδικας 3 και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία γίνεται αξιολόγηση των ισχύοντων ευρωπαϊκών κανονισμών διαστασιολόγησης.