Πολυκριτήρια μέθοδος ELECTRE για επιλογή μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση της επικινδυνότητας οδικής σήραγγας σε περίπτωση φωτιάς - Αγγελίδης, Θωμάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2018)
Δεδομένης της πολυπλοκότητας που έχει ένα ατύχημα πυρκαγιάς μέσα σε μία οδική σήραγγα και των συνεπειών αυτού που μπορεί να εξελιχθούν καταστροφικές, επιδίωξη της εργασίας ήταν να αξιολογηθούν τα μέτρα ασφαλείας της εξόδου κινδύνου, του μηχανικού αερισμού, της ειδοποίησης από το κέντρο ελέγχου και των συστημάτων σήμανσης, φανών και μπαρών. Αυτές οι εναλλακτικές έχουν φανεί ως οι πιο σημαντικές έπειτα από ανάλυση επικινδυνότητας σήραγγας συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και έλεγχο της απόδοσης του κάθε μέτρου. Η αξιολόγηση τους έγινε έπειτα από μελέτη της συμπεριφοράς των χρηστών σε παρόμοια ατυχήματα, από παρατήρηση των ευρημάτων ερευνών και πειραμάτων με στόχο την αποσαφήνιση της συμπεριφοράς των ανθρώπων σε τέτοιες καταστάσεις αλλά και από αναζήτηση σχετικής βιβλιογραφίας. Επίσης, για την αξιολόγηση λήφθηκε υπόψιν η συμπεριφορά της φωτιάς σε τέτοιο περιβάλλον. Ως μέθοδος έρευνας, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ELECTRE I που ανήκει στην οικογένεια των μεθόδων που στηρίζονται στην θεωρία της υπεροχής. Αποτέλεσμα της μεθόδου τόσο κατά την εκτύλιξη του βασικού σεναρίου όσο και κατά τις 2 αναλύσεις ευαισθησίας που πραγματοποιήθηκαν ήταν η κατάληξη του συστήματος του μηχανικού αερισμού ως η βέλτιστη από τις υπό μελέτη εναλλακτικές. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι την καλύτερη αξιολόγηση έλαβε η εναλλακτική που η λειτουργία της επικουρεί το έργο των ανθρώπων που εκκενώνουν την σήραγγα και δεν στηρίζεται στην συνεργασία των ανθρώπων με αυτή καθώς δεν τους προτρέπει ούτε τους ενημερώνει για κάποιο σχέδιο δράσης. Η υπεροχή του μηχανικού αερισμού έναντι των άλλων εναλλακτικών αλλά και η ευρύτερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε καθιστά αναγκαία την εκπαίδευση των χρηστών στο περιβάλλον των οδικών σηράγγων καθώς η ενημέρωση τους σε θέματα ασφάλειας στις σήραγγες θα καταστήσει πολύ πιο αποδοτικά ακόμα και τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας ενώ η πιθανή σωστή δράση τους θα γίνει αντικείμενο μίμησης και από χρήστες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ακολουθούσαν τις ενδεδειγμένες κινήσεις. Κλείνοντας, επισημαίνεται πως η υπεροχή του μηχανικού αερισμού έναντι των υπολοίπων μέτρων ασφαλείας δεν δηλώνει ότι μπορεί να έχει επιθυμητά αποτελέσματα αν εφαρμοστεί μόνο του, καθώς επιτυχής εκκένωση της σήραγγας από τους χρήστες μπορεί να γίνει μόνο με συνδυασμό όλων των προαναφερθέντων μέτρων ασφαλείας. Τέλος, όλη η διαδικασία της αξιολόγησης των μέτρων ασφαλείας είχε ως βασική αρχή την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας προς όφελος των χρηστών της και για αυτό τον λόγο παράγοντες όπως οι οικονομικοί περιορισμοί και η προστασία των δομικών υλικών της σήραγγας υπολογίστηκαν μεν αλλά χωρίς να έχουν ισάξια βαρύτητα με την προστασία των ανθρώπινων ζωών.