Εφαρμογή μεθοδολογίας υλοποίησης ERP συστήματος: Μελέτη περίπτωσης του SAP Business One σε μικρομεσαία επιχείρηση - Παπακωνσταντίνου, Αλέξανδρος - Μάριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας. Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής, 2018)
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η υλοποίηση ενός έργου εφαρμογής του ERP συστήματος SAP Business One σε εμπορική και παραγωγική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του καφέ και κατά κύριο λόγο στον κλάδο HO.RE.CA. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύσσεται και παρουσιάζεται η διαδικασία καταγραφής των επιχειρησιακών διαδικασιών της εταιρείας, η μοντελοποίησης αυτών και η παρουσίαση του τρόπου μεταφοράς τους μέσα στο σύστημα και τις λειτουργικότητες του SAP Business One. Ουσιαστικά παρουσιάζεται το δεύτερο στάδιο ενός έργου υλοποίησης ERP συστήματος, αυτό της “Ανάλυσης των διαδικασιών και Απαιτήσεων και της δημιουργίας των Business Blueprint του έργου”. Η διαδικασία καταγραφής των επιχειρησιακών διαδικασιών περιλάμβανε μια σειρά από επισκέψεις και συνεντεύξεις με τους κύριους χρήστες (Key Users) κάθε τμήματος της εταιρείας. Κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων αυτών αναλύθηκε ο τρόπος λειτουργίας κάθε τμήματος με το παρόν ERP σύστημα και καταγράφηκε η καθημερινή εργασία των χρηστών. Επιπλέον έγιναν φανερά τα προβλήματα που υπήρχαν και περιόριζαν την λειτουργία της εταιρείας καθώς και ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία θα ήθελε να λειτουργεί στο άμεσο μέλλον με βάση κάποια στοιχεία τα οποία επιθυμεί να καλύπτει το νέο ERP σύστημα αλλά και την εισαγωγή ροών εργασιών και διαδικασιών στο SAP Business One, τα οποία στην παρούσα κατάσταση κρατούνται εξωσυστημικά από το παρόν ERP. Με το πέρας της καταγραφής των διαδικασιών, πραγματοποιήθηκε η μοντελοποίηση αυτών, με τη χρήση διαγραμμάτων ΒPMN (Business Process Model and Notation), και η εισαγωγή τους στο SAP Business One με σκοπό να παρουσιάσουν, με την μορφή των Business Blueprints, στην εταιρεία τον τρόπο με τον οποίο θα εκτελούνται οι εργασίες τους μέσα από το νέο ERP σύστημα που θα εγκαταστήσουν και να βρεθούν πιθανά σημεία στα οποία δεν καλύπτονται στο μέγιστο οι ανάγκες της εταιρείας και χρειάζεται περεταίρω παραμετροποίηση το σύστημα.