Πλατφόρμα συλλογής και ανάλυσης μαζικών δεδομένων για την αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών στο χώρο της υγείας - Καραναστάσης, Ευστάθιος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Το κύριο όραμα για την πλατφόρμα είναι να παρέχει στους φορείς που εμπλέκονται στη χάραξη πολιτικών βελτιωμένη πρόσβαση σε ένα οικοσύστημα μαζικών δεδομένων ιδιαίτερου πλούτου, που ενσωματώνει διαφορετικές πηγές πραγματικόχρονων δεδομένων, τεκμηρίων και εμπειριών του πραγματικού κόσμου, και να τους εξοπλίσει με νέα εργαλεία για την ανάλυση, ερμηνεία και οπτικοποίηση των δεδομένων, μετασχηματίζοντάς τα σε πρακτικές γνώσεις για την ανάπτυξη και την παρακολούθηση αποτελεσματικών, εποικοδομητικών πολιτικών. Θα δημιουργηθεί μία υποδομή μαζικών δεδομένων αποτελούμενη από καλώς συνδεδεμένες ετερογενείς πηγές δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων δεδομένων γονιδιωματικής, τρόπου ζωής, διοικητικών, πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καρδιακών συσκευών, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κ.λπ.). Η υποδομή αυτή θα λειτουργεί βάσει ενός πολύ λεπτομερούς πλαισίου διακυβέρνησης δεδομένων, το οποίο θα εισαγάγει μια καλοδουλεμένη, συστηματική και πολύπλευρη μεθοδολογία για την εγκαθίδρυση, την ασφάλεια, τη συντήρηση και την επέκτασή της. Η υποδομή δεδομένων θα τροφοδοτεί μία ιδιαίτερα καινοτόμο ολοκληρωμένη πλατφόρμα που θα συνδυάζει καινοτόμες τεχνολογίες και μηχανισμούς γνωσιακής, σημασιολογικής και οπτικής ανάλυσης, διευκολύνοντας και προωθώντας τη διαδικασία χάραξης πολιτικών για τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, και την αξιολόγηση και παρακολούθηση των επιπτώσεών τους. Στη φάση πιλοτικής εφαρμογής, θα απαντηθούν 12 σημαντικά ερωτήματα για 4 πιεστικά διεθνή προβλήματα, που έχουν μεγάλη επίδραση στις καρδιαγγειακές παθήσεις (ΚΑΠ) – μία αποφεύξιμη χρόνια ασθένεια που προκαλεί το 47% όλων των θανάτων στην Ευρώπη και το 40% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκτιμάται ότι κοστίζει στην οικονομία της σχεδόν 196 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτά τα προβλήματα, που αποτελούν το επίκεντρο των πιλοτικών σεναρίων, περιλαμβάνουν: α) την παχυσαρκία (καθώς και άλλες διαταραχές όπως ο διαβήτης) ως κύριο παράγοντα κινδύνου των ΚΑΠ, β) τα φορολογικά μέτρα ως μία σειρά περιορισμών στην πρόσβαση σε πόρους υγείας για πληθυσμούς υψηλού κινδύνου (για νοσοκομειακή επανεισδοχή, ανάπτυξη ασθενειών, συννοσηρότητα, θνησιμότητα, κ.λπ.) και που επιπλέον προκαλούν ανισότητες στον τομέα της υγείας, γ) τη γονιδιωματική στη δημόσια υγεία για την πρόληψη των ΚΑΠ, και δ) την κοινωνική ένταξη και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στο δυναμικό περιβάλλον που ορίζεται από την αναρροή προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το πλάνο εργασίας, διάρκειας 36 μηνών, δομείται σε 8 πακέτα εργασίας και προδιαγράφει την επαναληπτική υλοποίηση του έργου σε διάφορες φάσεις, μεταξύ των οποίων: α) ανάλυση απαιτήσεων και προδιαγραφών, β) πρώτη υλοποίηση, γ) ολοκλήρωση και δοκιμή, δ) προετοιμασία και στήσιμο πιλότων και κινητοποίηση σχετικών πόρων και ε) πιλοτική λειτουργία, επικύρωση και αξιολόγηση, ενώ παράλληλα δύο οριζόντιες δραστηριότητες θα καλύπτουν τις εργασίες που σχετίζονται με α) τη διαχείριση και β) τη διάδοση, επικοινωνία, εκμετάλλευση και σχεδιασμό της βιωσιμότητας. Η ενδεικτική κοινοπραξία αποτελείται από εμπειρογνώμονες σε διαφορετιούς τομείς με γνώσεις και εμπειρία α) στο σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων πλοροφοριακών συστημάτων, αλγορίθμων, και υπηρεσιών, β) στη χάραξη, εφαρμογή και αξιολόγηση πολιτικών στο χώρο της υγείας, καθώς και στην ανάπτυξη σχετικών μοντέλων, γ) νομικών και ηθικών ζητημάτων που σχετίζονται με πληροφοριακά συστήματα και τον τομέα της υγείας. Περιλαμβάνει επιπλέον παρόχους δεδομένων για τον αρχικό εμπλουτισμό του οικοσυστήματος μαζικών δεδομένων, και σημαντικούς παίχτες από το βιομηχανικό τομέα ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της προτεινόμενης λύσης.