Μη καταστροφικός έλεγχος αγωγών αλουμινίου εναέριων γραμμών μεταφοράς ενέργειας με την μέθοδο των δινορρευμάτων - Κώτσιας, Μιχαλάκης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας αποτελεί η μέθοδος Μη Καταστροφικού Ελέγχου (ΜΚΕ) των υλικών με δινορρεύματα. Συγκεκριμένα, στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η πειραματική χρήση του ΜΚΕ των δινορρευμάτων για την ανίχνευση ρωγμών και λοιπών αστοχιών σε κλώνους αγωγών αλουμινίου γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για τον σκοπό αυτό κατασκευάστηκαν δυο αισθητήρες, αποτελούμενοι από πηνία οδηγούμενα από εναλλασσόμενο ρεύμα διαφορετικών συχνοτήτων, οι οποίοι προκαλούν την εμφάνιση δινορρευμάτων γύρω από την επιφάνεια των εξεταζόμενων δοκιμίων.Αρχικά, εξετάζονται τα κατασκευαστικά στοιχεία, το όριο θραύσης και τα είδη των αγωγών που χρησιμοποιούνται στις εναέριες γραμμές μεταφοράς. Επιπλέον, γίνεται μια προσπάθεια ταξινόμησης των πιο κοινών τύπων ζημιών που πρέπει να προσέξει κάποιος κατά την επιθεώρηση των αγωγών εναερίων γραμμών. Έπειτα, παρουσιάζονται τα γενικά χαρακτηριστικά και οι ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες των μεταλλικών υάλων (metallic glasses) καθώς επίσης ο τρόπος κατασκευής άμορφων ribbons. Στη συνέχεια, αναφέρονται οι συνήθεις μέθοδοι Μη Καταστροφικού Ελέγχου, οι αρχές ελέγχου και ο τρόπος δημιουργίας των δινορρευμάτων, καθώς επίσης και σημαντικά κατασκευαστικά στοιχεία των αισθητήρων που χρησιμοποιούνται για τις δοκιμές με την μέθοδο των δινορρευμάτων. Στο πειραματικό μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η σχεδίαση του αισθητήρα και των απαραίτητων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και περιγράφεται η διαδικασία για την ανάπτυξή τους. Ολοκληρώνοντας, παρουσιάζεται η διαδικασία της διεξαγωγής μετρήσεων, τα κυριότερα αποτελέσματα που καταγράφηκαν και τα τελικά συμπεράσματα που προέκυψαν