Προσομοίωση υφαλμύρινσης παράκτιων υδροφορέων με μοντέλα μεταβλητής πυκνότητας και χρήσης λογισμικού FEFLOW - Μπούνου, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, 2018)
Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της υφαλμύρινσης ,η διείσδυση δηλαδή του θαλασσινού νερού στους υπόγειους υδροφορείς με αποτέλεμσα την μετατροπή του γλυκού νερού σε υφάλμυρο, είναι ένα ενδιαφέρον αντικείμενο μιας αξιόλογης ερευνητικής προσπάθειας. Ο πληθυσμός ειδικά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι γνωστό πως ασχολείται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία , την αλιεία, τη βιομηχανία, ενώ ακμάζει έντονα το εμπόριο και ο τουρισμός. Όλοι αυτοί οι τομείς παραγωγής καταναλώνουν αρκετά μεγάλες ποσότητες νερού, όπως και η ύδρευση των κατοίκων απαιτεί τη χρήση νερού, μεγάλου όγκου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω τουρισμού. Η αυξημένη ζήτηση σε νερό για άρδευση και για κάλυψη των αναγκών όταν οδηγεί στην κατανάλωση χωρίς ορθολογική διαχείρηση των αποθεμάτων συμβάλλει στην υπεράντληση του νερού και την υποβάθμιση της ποιότητας του. Η υπεράντληση λοιπόν των υδάτων έχει ως αποτέλεσμα τη διείσδυση της θάλασσας στους υδροφορείς , την υφαλμύρινση και πρόκειται για μορφή ρύπανσης των υπόγειων νερών. Στη παρούσα εργασία με τη χρήση του λογισμικού FEFLOW και μοντέλων μεταβλητής πυκνότητας πραγματοποιήθηκαν οι προσομοιώσεις σε οριζόντιους και κεκλιμένους υπόγειους υδροφορείς με και χωρίς τη συμμετοχή αντλήσεων. Αποτέλεσμα αυτών των προσομοιώσεων είναι η αντίδραση του κάθε υδροφορέα ξεχωριστά για το πόσο πιο έντονα παρατηρείται το φαινόμενο της υφαλμύρινσης αλλάζοντας το βάθος και την κλίση τους και προσθέτοντας αντλήσεις. Το πρόβλημα της υφαλμύρινσης, με έντονη διείσδυση του θαλασσινού νερού και μετατόπιση της υφάλμυρης σφήνας, παρουσιάστηκε στους υδροφορείς με μεγάλο βάθος και κλίση αντίστοιχα του πυθμένα αλλά και με την παρουσία αντλήσεων. Η υφαλμύρινση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα του περιβάλλοντος μιας και το υφάλμυρο νερό δεν είναι δυνατόν να καταναλωθεί από τον άνθρωπο. Επίσης, η διαδικασία επαναφοράς του νερού στην προέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια. Το φαινόμενο αυτό, επομένως επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.