Ανάπτυξη ολοκληρωμένου διαδικτυακού συστήματος υποστήριξης προβλέψεων - Σκεπετάρη, Ηλέκτρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ανάλυσης δεδομένων σε μορφή χρονοσειρών και παραγωγής προβλέψεων. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή προβλέψεων αποτελεί προσόν υψίστης σημασίας όσον αφορά την οργάνωση κάθε επιτυχημένης εταιρείας. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εταιρείες στην λήψη αποφάσεων, έχουν αναπτυχθεί πολλά συστήματα υποστήριξης προβλέψεων. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα συστήματα μπορούν σε γενικές γραμμές να αποδειχθούν αρκετά χρήσιμα, πολλές φορές παρουσιάζουν αρκετά ελαττώματα τόσο από τεχνολογική όσο και από μεθοδολογική άποψη. Στη παρούσα εργασία αναλύονται αρχικά τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των προϋπαρχόντων συστημάτων και δίνεται έμφαση στην ελλιπή διαδικτυακή παρουσία τους, στη μη προσαρμογή τους στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε εταιρείας και χρήστη, καθώς και στις μη φιλικές τους διεπαφές. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένου ότι οι διαδικτυακές εφαρμογές που προσαρμόζονται στις ανάγκες του χρήστη και διαθέτουν φιλικό γραφικό περιβάλλον μπορούν να γίνουν εύκολα αποδεκτές, ακόμα και από χρήστες με ανεπαρκείς τεχνικές γνώσεις. Η μεθοδολογική ανεπάρκεια των προϋπαρχόντων συστημάτων, που συνίσταται στις παρωχημένες μεθόδους πρόβλεψης και στην έλλειψη παροχής δυνατοτήτων για παραγωγή κριτικών προβλέψεων, αποτελεί άλλο ένα σημαντικό αντικείμενο μελέτης. Εν συνεχεία γίνονται κάποιες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να σχεδιαστεί ένα βελτιωμένο σύστημα υποστήριξης προβλέψεων, αξιοποιώντας αποκλειστικά εργαλεία ανοικτού κώδικα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζεται το OMEN, ένα πλήρως προσαρμόσιμο και φιλικό προς τον χρήστη σύστημα πρόβλεψης, με διαδικτυακή αρχιτεκτονική, η οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά λύσεις ανοιχτού κώδικα για την υποστήριξη εταιρειών και επαγγελματιών. Η εργασία παρουσιάζει αναλυτικά τα σενάρια χρήσης του συστήματος για κάθε λειτουργικότητά του, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης δεδομένων, της επεξεργασίας δεδομένων και της παραγωγής και αναπροσαρμογής προβλέψεων. Η εφαρμογή διατίθεται ελεύθερα προς τον χρήστη στην ηλεκτρονική διεύθυνση omen-project.eu. Η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται με την απαρίθμηση ιδεών που στοχεύουν στην μελλοντική αναβάθμιση των υπηρεσιών του συστήματος και που δεν υλοποιήθηκαν στην παρούσα φάση.