Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής για τη βελτιστοποίηση του εργατικού δυναμικού καταστημάτων λιανικής - Κουτσούρη, Αικατερίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας διαδικτυακής εφαρμογής για τη βελτιστοποίηση του εργατικού δυναμικού σε καταστήματα λιανικής. Η εν λόγω διαδικασία προγραμματισμού είναι ένα ζήτημα το οποίο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία καθώς οι σύγχρονες επιχειρήσεις επιζητούν την κατά το δυνατό βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών τους, μειώνοντας παράλληλα τις λειτουργικές τους δαπάνες σε εργατικό δυναμικό. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφοροποίηση των αναγκών που πιθανώς προκύπτει ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησης της κάθε επιχείρησης, στην παρούσα εργασία αναλύεται ο κλάδος αλυσιδών καταστημάτων λιανικής πώλησης με την πιλοτική εφαρμογή να αναφέρεται σε μία μεγάλη ελληνική επιχείρηση εμπορίου ηλεκτρικών ειδών. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα που σχεδιάστηκε τροφοδοτείται διαρκώς με ιστορικά δεδομένα και υποδεικνύει το πλήθος των εργαζομένων και τα ωράρια εργασίας τους ανά κατάστημα σε καθημερινή βάση, προβαίνοντας σε αντίστοιχες προτάσεις για τον διαχωρισμό των εργαζομένων ανά ρόλο εργασίας. Παράλληλα, επιτρέπει να γίνονται αλλαγές στο εξαγόμενο αποτέλεσμα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο για το χρήστη. Επιπρόσθετα, το σύστημα χρησιμοποιείται και ως εργαλείο στοχοθεσίας από τους αρμόδιους χρήστες, υποστηρίζοντας έτσι τόσο τον βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των ανθρωπίνων ή μη πόρων της επιχείρησης.