Πολυκριτηριακή ανάλυση βέλτιστης χωροθέτησης ανεμογεννητριών στο νησί της Καρπάθου - Βαλαβάνης, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εφαρμόζεται μια μέθοδος βασισμένη στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), και στον συνδυασμό τους με μια μέθοδο πολυκριτηριακής ανάλυσης με σκοπό την εύρεση βέλτιστης τοποθεσίας για την χωροθέτηση ενός αιολικού πάρκου στο νησί της Καρπάθου με στόχο την επίλυση του προβλήματος έλλειψης ενέργειας που υπάρχει στην περιοχή. Προκειμένου να βρεθούν οι περιοχές που είναι όντως βέλτιστες καθορίστηκαν οι περιορισμοί που ορίζονται από την νομοθεσία και που αντιστοιχούν στην συγκεκριμένη περιοχή. Στη συνέχεια, θεσπίστηκαν τα κριτήρια με βάση τα οποία αξιολογήθηκαν οι επιτρεπτές περιοχές. Για την αξιολόγηση έγινε χρήση της μεθόδου λήψης αποφάσεων πολλαπλών κριτηρίων (MCDM) η οποία βασίζεται στη μέθοδο σύγκρισης σημαντικότητας των κριτηρίων ανά ζεύγη όπως ορίζει η μεθοδολογία της Analytical Hierarchical Process (AHP). Ακόμα έγινε επιλογή της κατάλληλης ανεμογεννήτριας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού. Επίσης, ορίστηκαν 3 διαφορετικά σενάρια στα οποία επιλέχθηκαν διαφορετικά κριτήρια με στόχο να διερευνηθούν διαφορετικές περιοχές ανάλογα τον στόχο του κάθε σεναρίου. Η επιλογή της βέλτιστης θέσης προέκυψε από την βαθμολογία που έχει η κάθε περιοχή ανάλογα με τα κριτήρια που έχουν οριστεί και τα αντίστοιχα βάρη τους. Τέλος γίνεται ανάλυση ευαισθησίας με ποσοστιαία μεταβολή στα βάρη ορισμένων κριτηρίων ώστε να φανεί πιο είναι πιο ευαίσθητο σε μεταβολές και ποιο προκαλεί τις μεγαλύτερες μεταβολές στα τελικά αποτελέσματα του μοντέλου.