Φωτογραμμετρικές τεχνικές για την αυτόματη εξαγωγή του υδρογραφικού δικτύου - Φωτίου, Αικατερίνη-Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας, 2018)
Τις τελευταίες δεκαετίες, με την ευρεία διάδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ολοένα και περισσότερες διαδικασίες απόδοσης του χώρου αυτοματοποιούνται. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται τόσο διαδικασίες της Ψηφιακής Φωτογραμμετρίας όσο και της Ψηφιακής Χαρτογραφίας. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την παραγωγή ενός Ψηφιακού Μοντέλου Εδάφους μέσω ψηφιακής συνταύτισης εικόνων, το οποίο στη συνέχεια αποτελεί το βασικό δεδομένο εισόδου για την αυτόματη εξαγωγή του υδρογραφικού δικτύου. Τα αρχικά δεδομένα ήταν αεροφωτογραφίες της περιοχής της Μαγούλας με γνωστό τον εσωτερικό και εξωτερικό προσανατολισμό. Η διαδικασία της ψηφιακής συνταύτισης εκτελέσθηκε στο εμπορικό λογισμικό ERDAS IMAGINE χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά και το αποτέλεσμά της ήταν νέφη σημείων ανά στερεοζεύγος αεροφωτογραφιών. Τα νέφη αυτά υπέστησαν επεξεργασία με τη χρήση του MATLAB ώστε να απομονωθούν τα σημεία του γυμνού εδάφους, απαραίτητο βήμα για τη δημιουργία του ΨΜΕ. Κριτήριο για αυτή τη διαδικασία αποτέλεσε η τιμή του δείκτη Normalized Difference Vegetation Index (NDVI). Στη συνέχεια εκτελέσθηκε η διαδικασία παραγωγής του κανονικοποιημένου μοντέλου εδάφους με δεδομένα τα σημεία που προέκυψαν στο προηγούμενο βήμα. Να σημειωθεί ότι πριν την παραγωγή του κανονικοποιημένου μοντέλου εκτελέστηκε μία διαδικασία πύκνωσης των σημείων του εδάφους. Μετά την ολοκλήρωση δημιουργίας του μοντέλου έγινε η εισαγωγή του στο λογισμικό ArcMap 10.3 για την εξαγωγή του υδρογραφικού δικτύου χρησιμοποιώντας εντολές της εργαλειοθήκης Spatial Analyst > Hydrology. Στο τέλος της εργασίας, τα παράγωγα προϊόντα, δηλαδή το ΨΜΕ και το υδρογραφικό δίκτυο, αξιολογήθηκαν ως προς την ποιότητά τους μέσω της σύγκρισής τους με κάποια δεδομένα αναφοράς. Στην περίπτωση του ΨΜΕ το μοντέλο αναφοράς ήταν αυτό της ‘’Ελληνικό Κτηματολόγιο’’ ενώ για το δίκτυο ήταν το υδρογραφικό δίκτυο της λεκάνης απορροής του Σαρανταπόταμου που παραχωρήθηκε από το Εργαστήριο Εγγειοβελτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, αλλά και τα ψηφιοποιημένα ρεύματα από χάρτη της Γ.Υ.Σ.με κλίμακα 1:5000. Βάσει αυτών των αξιολογήσεων επισημάνθηκαν οι αιτίες των σφαλμάτων τους και έγιναν κάποιες προτάσεις για βελτίωση της διαδικασίας.