Σχεδιασμός και υλοποίηση πρότυπου διαδικτυακού γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος πληθοποριστικού χαρακτήρα με χρήση τεχνολογιών ανοικτού λογισμικού: Η περίπτωση των ελληνικών σπηλαίων - Μουργής, Μάριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2018)
Η ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επηρεάσει δραστικά τον τρόπο δημιουργίας και διάθεσης της γεωχωρικής πληροφορίας. Η συνεχής εξέλιξη της διαδικτυακής Χαρτογραφίας και των διαδικτυακών Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων προσδίδει νέες διαστάσεις και δυνατότητες στις Γεωγραφικές Επιστήμες, αλλά και στον τρόπο με το οποίο αντιλαμβάνεται την γεωγραφική πληροφορία ο κόσμος. Στα αυτήν την κατεύθυνση, η παρούσα διπλωματική εργασία καταπιάνεται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του διαδικτυακού Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος «Geo|Speleo», το οποίο αποτελέι μια διαδικτυακή πλατφόρμα καταγραφής και χαρτογράφησης των ελληνικών σπηλαίων και των χαρακτηριστικών τους. Το «Geo|Speleo» αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογίες Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) προσανατολισμένο στα γεωχωρικά δεδομένα (GeoFOSS). Η εφαρμογή που υλοποιήθηκε διανέμει γεωχωρικό περιεχόμενο στον Παγκόσμιο Ιστό μέσω των υπηρεσιών Web Map Service (WMS) και Web Feature Service (WFS), σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Open Geospatial Consortium (OGC). Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του «Geo|Speleo» αποτελεί η πληθοποριστική του λειτουργία, η οποία δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να προσθέτουν και να τροποποιούν το περιεχόμενο του. Τα διάφορα επίπεδα υλοποίησης της πλατφόρμας περιλαμβάνουν δημοφιλή συστήματα και χαρτογραφικές διεπαφές προγραμματισμού (APIs) όπως ο GeoServer, η Leaflet και η PostgreSQL καθώς και το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) Drupal. Μέσω του «Geo|Speleo» δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες του να αποθηκεύουν, να αναζητούν και να απεικονίζουν πληροφορίες σχετικές με τα σπήλαια, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.