Πειραματική και θεωρητική μελέτη της αντίδρασης (n,2n) για τα ισότοπα 174,176Hf. - Κροκίδη, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2018)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η μελέτη των ενεργών διατομών των αντιδράσεων (n,2n) στα ισότοπα 174,176Hf για ενέργεια δέσμης νετρονίων 18.9MeV , η οποία συνίσταται από τον πειραματικό και τον θεωρητικό προσδιορισμό αυτών. Η μέτρηση των ενεργών διατομών έγινε σύμφωνα με τη μέθοδο της ενεργοποίησης, με αντιδράσεις αναφοράς τις 27Αl(n,2n)24Νa και 93Nb(n,2n)92mNb και με στόχο φυσικού Χαφνίου (natHf). Στον τελικό προσδιορισμό τους λήφθηκε υπόψιν η συνεισφορά των παρασιτικών αντιδράσεων 180Hf(n,2n)179m2Hfγια την αντίδραση 174Hf(n,2n)173Hfκαι των 177Hf(n,3n)175Hf και 174Hf(n,γ)175Hfγια την ενεργό διατομή της αντίδρασης 176H(n,2n)175Hf. Το πείραμα έλαβε χώρα στον επιταχυντή Tandem Van der Graaff 5.5 MV του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», όπου και παράχθηκε η μονοενεργειακή δέσμη νετρονίων (18.9 MeV), μέσω της αντίδρασης 3H(d,n)4He. Ο στόχος τριτίου ενεργότητας 400GBq, που χρησιμοποιήθηκε, ήταν κατασκευασμένος από ένα φύλλο Τi εμποτισμένο με αέριο 3Η, πυκνότητας ~2.1 mg · cm-2, το οποίο βρισκόταν σε ένα φύλο Cu πάχους ~ 1 mm ώστε να επιτυγχάνεται βέλτιστη επαγωγή θερμότητας. Η μέτρηση της ενεργότητας των δειγμάτων, έγινε, μετά το πέρας της ακτινοβόλησης, με τη χρήση τριών ανιχνευτών HPGe ονομαστικών αποδόσεων 16%, 50% και 100%. Η θεωρητική μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του πυρηνικού στατιστικού κώδικα «EMPRIRE 3.2.2» και κατάληξε στον προσδιορισμό του καταλληλότερου συνδυασμού πυρηνικών παραμέτρων (όπως το οπτικό δυναμικό και η πυκνότητα των ενεργειακών καταστάσεων του σύνθετου πυρήνα) και συνεισφοράς των αντιδράσεων προϊσορροπίας, για την αναπαραγωγή της πλειοψηφίας των υπαρχόντων πειραματικών δεδομένων, εντός αβεβαιοτήτων.