Διερεύνηση της ακουστικής σε θεατρικές σκηνές στην Ελλάδα του 20ου και 21ου αιώνα - Πετρόπουλος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2018)
Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό τη μελέτη και καταγραφή θεατρικών σκηνών στην Αθήνα από άποψη ακουστικής και αρχιτεκτονικής. Οι τρεις θεατρικές σκηνές που μας απασχόλησαν είναι το Θέατρο «Άνεσις», το Θέατρο «Μικρό Παλλάς» και η «Χριστίνα Ωνάση» της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με κοινό στοιχείο όλων ότι φιλοξένησαν θεατρικές παραστάσεις για πρώτη φορά μέσα στον 21ο αιώνα. Εξετάσαμε την ακουστική των τριών θεάτρων με χρήση προηγμένων μεθόδων ανάλυσης της αντίληψης του περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων και η ερμηνεία τους παρουσιάζονται αναλυτικά, όπως επίσης και η σύγκριση των τριών θεάτρων μεταξύ τους, ως προς την ακουστική. Συμπερασματικά, απεδείχθη ότι καλύτερη ακουστική απόδοση έχουμε σε προσκηνιακά θέατρα, με μικρές αποστάσεις από τη σκηνή και σε θέατρα με μεγάλο όγκο λόγω μεγάλου ύψους, ο οποίος ενισχύει την υποκειμενική υπόσταση του ήχου. Ωστόσο τα θέατρα με μεγάλο όγκο χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για να εξασφαλίζονται πρώιμες ανακλάσεις και ηχοαπορροφητικές επιφάνειες για τον περιορισμό του χρόνου αντήχησης.