Στατιστική ανάλυση ναυτικών ατυχημάτων σε πλοία Chemical Tanker και εφαρμογή αλγορίθμου εξόρυξης δεδομένων - Βαρδάκας, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, 2018)
Η ασφαλής λειτουργία των πλοίων αποτελεί το σημαντικότερο σύγχρονο ναυτιλιακό μελέτημα, αφού καθορίζει τόσο την επιτυχή μεταφορά ανθρώπων και προϊόντων όσο και τη διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελούν τα ναυτικά ατυχήματα σε πλοία μεταφοράς χημικών προϊόντων (chemical tankers), οι συνέπειες των οποίων μπορούν να αποβούν καταστροφικές τόσο για το ίδιο το πλοίο, όσο και για το πλήρωμα και το περιβάλλον. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα ατυχημάτων που αντλήθηκαν από τη βάση δεδομένων της Sea Web, τα οποία ταξινομήθηκαν και αναλύθηκαν στατιστικά. Αρχικά, η στατιστική ανάλυση καθορίστηκε ως πραγματοποιήσιμη, μέσω της εφαρμογής της μεθόδου στατιστικού ελέγχου Χ2, η οποία υπέδειξε υψηλή συσχέτιση των δεδομένων με τον τύπο του ατυχήματος. Στη συνέχεια, βάσει της στατιστικής ανάλυσης, παράχθηκαν διαγράμματα κατανομής ατυχημάτων και συχνοτήτων. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ατυχήματα που τοποθετούνται στη χρονική περίοδο 1997-2016, έτσι ώστε η ανάλυση και τα αποτελέσματα που αυτή εξάγει να μπορούν να έχουν συμβατότητα με πλοία που λειτουργούν σήμερα. Τέλος, έγινε εφαρμογή ενός αλγορίθμου εξόρυξης δεδομένων (data mining). Για την εξόρυξη των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της Ανάλυσης Συστάδων (clustering).