Αριθμητική διερεύνηση της αλληλεπίδρασης δίδυμων πεταλοειδών σηράγγων μέσω διδιάστατων αναλύσεων - Σωμαράκη, Ευτυχία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Γεωτεχνικής, 2018)
Οι σύγχρονες απαιτήσεις των αστικών κέντρων για δημιουργία αξιοποιήσιμου χώρου, καθώς και η ανάγκη βελτίωσης των συγκοινωνιακών δικτύων, έχουν καταστήσει αναγκαία την ανάπτυξη και κατασκευή υπογείων έργων ευρείας κλίμακας. Τέτοιου είδους έργα είναι και οι δίδυμες σήραγγες που χαρακτηρίζονται από αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας και λειτουργικότητας. Ένα βασικό αλλά σύνθετο φαινόμενο που παρουσιάζεται σε αυτά τα τεχνικά έργα και καλείται να αντιμετωπίσει ο μελετητής μηχανικός, είναι αυτό της αλληλεπίδρασης των δύο κλάδων μίας δίδυμης σήραγγας. Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την διερεύνηση και ποσοτικοποίηση του φαινομένου της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο κλάδων δίδυμων πεταλοειδών σηράγγων. Αρχικά παρουσιάζεται μία βιβλιογραφική ανασκόπηση βασικών ερευνών και εργασιών που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, και γίνεται μία αναφορά στα θεωρητικά στοιχεία που διέπουν το συγκεκριμένο φαινόμενο και χρησιμοποιούνται στις αναλύσεις της παρούσας εργασίας. Στη συνέχεια παρατίθενται τα αριθμητικά προσομοιώματα που κατασκευάστηκαν με την βοήθεια του κώδικα πεπερασμένων στοιχείων Abaqus ver14, καθώς και οι παράμετροι, σταθερές και μεταβλητές, που χρησιμοποιήθηκαν στην διαδικασία των παραμετρικών, διδιάστατων αριθμητικών αναλύσεων. Οι βασικές μεταβλητές παράμετροι, η επίδραση των οποίων μελετάται ως προς το φαινόμενο της αλληλεπίδρασης μεταξύ δίδυμων σηράγγων, είναι η ποιότητα της βραχόμαζας στην οποία διανοίγονται οι σήραγγες, το πλάτος του πυλώνα, ο βαθμός αποτόνωσης των σηράγγων καθώς και το κριτήριο αστοχίας της βραχόμαζας που χρησιμοποιείται. Τα αποτελέσματα που εξάγονται από τις παραπάνω παραμετρικές αναλύσεις επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στις αναπτυσσόμενες αξονικές δυνάμεις της άμεσης υποστήριξης από εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, και στον τρόπο που επηρεάζονται αυτές από τις διάφορες μεταβλητές παραμέτρους. Επίσης μελετάται και η επίδραση αυτών στις τάσεις της περιβάλλουσας βραχόμαζας. Τα αποτελέσματα των εν λόγω αναλύσεων υποδεικνύουν ότι η κατασκευή της νέας σήραγγας ασκεί σημαντική επιρροή στα εντατικά μεγέθη της υφιστάμενης. Στην εξάλειψη του φαινομένου της αλληλεπίδρασης συμβάλλει η αύξηση του πλάτους του πυλώνα, η βελτίωση της ποιότητας της βραχόμαζας και η μείωση του συντελεστή αποτόνωσης.