Αριθμητική προσομοιώση σήραγγας σε διογκούμενα πετρώματα - Κιτρινιάρης, Ναπολέων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2018)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της επίδραση του φαινομένου της διόγκωσης στην μόνιμη επένδυση μιας σήραγγας, με αριθμητική προσομοίωση με κώδικα πεπερασμένων στοιχείων. Αρχικά παρουσιάζονται θεωρητικά στοιχεία του φαινομένου της διόγκωσης των πετρωμάτων. Στη συνέχεια περιγράφεται η μοντελοποίηση του προβλήματος, οι παράμετροι που χρησιμοποιήθηκαν και οι παραδοχές που έγιναν. Η διεξαγωγή των αναλύσεων πραγματοποιείται με το λογισμικό SOFISTIK το οποίο βασίζεται στη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων. Η προσομοίωση έγινε για σήραγγες κυκλικής διατομής και διαμέτρου 10 μέτρων. Μελετήθηκαν για τιμές του δείκτη ποιότητας βραχομάζας GSI 30, 50, 70, για ύψη υπερκειμένων 100, 200 και 500 μέτρων, για τιμές του συντελεστή οριζόντιων Κ 0.5, 1, για τιμές σ0 2 MPa, 5 MPa και 10MPa, συντελεστή διόγκωσης kq 0,1%, 0,3% και 0,5% και τέλος για χρόνο εξέλιξης του φαινομένου της διόγκωσης 30 ημέρες, 180 ημέρες, 360 ημέρες και 1000 ημέρες. Έπειτα, έγινε διαγραμματική απεικόνιση των εντατικών μεγεθών και των μετακινήσεων της τελικής υποστήριξης συναρτήσει τριών παραμέτρων- του βάθους της σήραγγας, του συντελεστή πλευρικών ωθήσεων και του δείκτη GSI. Τέλος πραγματοποιούνται αναλύσεις σε σήραγγα πεταλοειδούς διατομής χρησιμοποιώντας τις παραμέτρους ανάλυσης της κυκλικής σήραγγας και διαγραμματική απεικόνιση των αποτελεσμάτων.