Υπολογιστική διερεύνηση της αλληλεπίδρασης βαθιών δίδυμων σηραγγών μέσω διδιάστατων αναλύσεων - Καρανάσιος, Παρασκευάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Οι σύγχρονες απαιτήσεις των αστικών κέντρων για δημιουργία αξιοποιήσιμου χώρου, καθώς και η ανάγκη βελτίωσης των συγκοινωνιακών δικτύων, έχουν καταστήσει αναγκαία την ανάπτυξη και κατασκευή υπογείων έργων ευρείας κλίμακας. Τέτοιου είδους έργα είναι και οι δίδυμες σήραγγες που χαρακτηρίζονται από αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας και λειτουργικότητας. Ένα βασικό αλλά σύνθετο φαινόμενο που παρουσιάζεται σε αυτά τα τεχνικά έργα και καλείται να αντιμετωπίσει ο μελετητής μηχανικός, είναι αυτό της αλληλεπίδρασης των δύο κλάδων μίας δίδυμης σήραγγας.