Παρασκευή και χαρακτηρισμός νανοσωματιδίων ZnO και η εφαρμογή τους σε διατάξεις ReRAM - Πιέρρου, Νεκταρία - Αντωνία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η παρασκευή και η μελέτη των ιδιοτήτων λεπτών υμενίων νανοσωματιδίων ZnO και η μελέτη διατάξεων μνήμης ReRAM με βάση τα νανοσωματίδια ZnO. Συγκεκριμένα, έγινε παρασκευή νανοσωματιδίων ZnO με μία χημική μέθοδο, η οποία είναι δυνατό να εφαρμοσθεί σε μεγάλη κλίμακα παραγωγής και παράλληλα είναι οικονομική. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δομικός, μορφολογικός και οπτικός χαρακτηρισμός των παρασκευασμένων νανοδομών χρησιμοποιώντας: Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Διέλευσης (TEM), Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Σάρωσης (SEM), Περιθλασιμετρία Ακτίνων Χ (XRD) και Φασματοσκοπία Φωτοφωταύγειας (PL). Παράλληλα παρασκευάσθηκαν διατάξεις τύπου MIM (Αu/ZnO/Au) με σκοπό τη μελέτη των νανοσωματιδίων ΖnO που παρασκευάσθηκαν σε διατάξεις μεταβαλλόμενης αντίστασης (ReRAM) και τέλος πραγματοποιήθηκε ο ηλεκτρικός χαρακτηρισμός τους. Από την μελέτη, προέκυψαν συμπεράσματα για την μεταβολή των οπτικών ιδιοτήτων τους καθώς αλλάζει το μέγεθος, η μορφολογία και η κρυσταλλικότητά τους λόγω διαφορετικών συνθηκών σύνθεσης, και για την ικανότητα των νανοσωματιδίων να λειτουργήσουν ως μη-πτητικές μνήμες.