Εφαρμογές των serious games στον χώρο της υγείας - Χαρίτος, Θεοφάνης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, 2018)
O άνθρωπος καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, είχε μια στενή σχέση με τα παιχνίδια. Παίζει για να ψυχαγωγηθεί, να ξεφύγει από την καθημερινότητα και πάνω απ’όλα για να κερδίσει. Ο σημαντικός ρόλος των παιχνιδιών και των θετικών επιδράσεων που έχουν στον άνθρωπο, σε κάθε στάδιο της ζωής του, αποτέλεσαν τα θεμέλια της δημιουργίας των Serious Games, εφαρμογών που έχουν κύριο σκοπό την εκπαίδευση-εξάσκηση του χρήστη καθώς και την παράλληλη ψυχαγωγία του. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των εφαρμογών αυτών υποστηρίζεται με τη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών στον χώρο του σχεδιασμού βιντεοπαιχνιδιών, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα και ρεαλιστικότητά τους. Τα Serious Games χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλούς τομείς. Στον τομέα της Υγείας γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη έχοντας αξιόλογη και ενδιαφέρουσα προσφορά. Απευθύνονται σε ασθενείς αλλά και σε υγιή άτομα, έχοντας ως στόχο την ενημέρωση, εκπαίδευση, αποκατάσταση ή εξάσκηση. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών για την Υγεία, τα οποία εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα προσομοίωσης ρεαλιστικών παθήσεων, ασθενειών ή καταστάσεων καθώς και αξιολόγησης της προόδου. Τα άμεσα ή έμμεσα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη τους, ωθούν τις εταιρείες ανάπτυξης Serious Games στη δημιουργία νέων εφαρμογών που αποσκοπούν στην κάλυψη υπαρχόντων αλλά και μελλοντικών ιατρικών αναγκών. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής είναι οι εφαρμογές των Serious Games στην Υγεία, η ανάλυση των χαρακτηριστικών και της προσφοράς τους καθώς και οι κατηγορίες στις οποίες ανήκουν. Επιπλέον, ο γενικός ορισμός των Serious Games, η επεξήγηση της δομή τους, οι απαιτήσεις για τη δημιουργία και χρήση τους παρέχουν το αναγκαίο γνωσιακό υπόβαθρο για την αξιολόγηση και σύγκριση ορισμένων διαδεδομένων εφαρμογών τους.