Χαρακτηρισμός τοπικών ποικιλιών σταφυλιών της Ικαρίας και μελέτη της ζύμωσής τους - Καρίμαλη, Ηλιάνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV), 2018)
Η Ικαρία, ένα νησί του Αιγαίου που είναι γνωστό για τη μακροζωία, παρήγαγε κατά την αρχαιότητα ένα περίφημο κρασί, γνωστό ως Πράμνειος οίνος, το οποίο ο Όμηρος συνδέει με τη λατρεία του Θεού Διονύσου. Ο Πράμνειος Οίνος είναι ένα κόκκινο, ξηρό κρασί, φυσικά υψηλόβαθμο σε αιθανόλη, που παράγεται από τρεις τοπικές ποικιλίες της Ικαρίας. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε το φαινολικό προφίλ των τριών τοπικών ποικιλιών σταφυλιών της Ικαρίας οι οποίες είναι το φωκιανό, το ρετενό και το κούντουρο. Προσδιορίστηκαν ποσοτικά οι ανθοκυάνες, οι φλαβονόλες και οι τρυγικοί εστέρες στους φλοιούς και στη σάρκα, ενώ επιπλέον προσδιορίστηκαν και οι ταννίνες στα γίγαρτα. Στη συνέχεια έγινε ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση των κύριων φαινολικών συστατικών όπως των ανθοκυανών και των φλαβονολών με την χρήση της μεθόδου HPLC-DAD-ESI-MS/MS. Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων συμπεραίνεται ότι το Κούντουρο είναι γενικότερα μία πλουσιότερη ποικιλία σε φαινολικά όπως ανθοκυάνες και ταννίνες ενώ στερείται σε φλαβονόλες. Την έλλειψη αυτή συμπληρώνουν οι άλλες δύο ποικιλίες που προσδιορίστηκαν με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φλαβονόλες.