Ανίχνευση και προσδιορισμός οριζόντιων μετακινήσεων της καπνοδόχου Α στην Τεχνόπολη με χρήση επίγειας τρισδιάστατης σάρωσης - Διακουμή, Ευσταθία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας, 2018)
Η κατασκευή υπογείων έργων προκαλεί κατακόρυφες και οριζόντιες μετακινήσεις στην επιφάνεια του εδάφους, με αποτέλεσμα οι κατασκευές να παραμορφώνονται και σε πολλές περιπτώσεις να μην είναι λειτουργικές ή και να καθίστανται επικίνδυνες. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την ανίχνευση και τον προσδιορισμό των οριζόντιων μετακινήσεων στην Καπνοδόχο Α της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Επιπλέον, έγινε προσπάθεια συσχέτισης αυτών των μετακινήσεων με την διάνοιξη της σήραγγας του ΜΕΤΡΟ και με την σεισμική διέγερση του λεκανοπέδιου, που καταγράφηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Για την εκπόνηση της εργασίας, εφαρμόσθηκε η γεωδαιτική μεθοδολογία. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε μια κλειστή πολυγωνική όδευση, της οποίας οι κορυφές χρησιμοποιήθηκαν ως σημεία αναφοράς για τη σάρωση της καπνοδόχου με τρισδιάστατο επίγειο laser σαρωτή. Στη συνέχεια, μετρήθηκαν τα στοιχεία της όδευσης και προσδιορίστηκαν οι συντεταγμένες των κορυφών της. Η όδευση προσανατολίσθηκε στο ΕΓΣΑ ’87 με χρήση συστήματος δορυφορικού εντοπισμού. Από τις παραπάνω κορυφές πραγματοποιήθηκε σάρωση της καπνοδόχου και εξαγωγή του τρισδιάστατου μοντέλου που προέκυψε από αυτήν. Την εξαγωγή του τρισδιάστατου μοντέλου ακολούθησε η επεξεργασία του νέφους των σημείων. Αφού από το νέφος απομακρύνθηκαν τα σημεία με χονδροειδή σφάλματα (θόρυβος), έγιναν δεκαέξι οριζόντιες τομές, στα νέφη των οποίων προσαρμόστηκαν βέλτιστες ευθείες. Για κάθε τομή, υπολογίστηκαν οι συντεταγμένες των κορυφών του τετραπλεύρου της, οι εσωτερικές γωνίες και το κέντρο κάθε διατομής, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μετέπειτα υπολογισμός των οριζοντίων μετακινήσεων της καπνοδόχου. Ολοκληρώνοντας, πραγματοποιήθηκε υπολογισμός των τελικών μεγεθών των μετακινήσεων της καπνοδόχου. Υπολογίστηκαν οι μεταθέσεις των κέντρων των τετραπλεύρων των τομών, οι στροφές και οι μεταβολές των γωνιών των πλευρών κάθε τομής, μαζί με τις αβεβαιότητές τους και έγινε αξιολόγηση της στατιστικής σημαντικότητάς τους για επίπεδο εμπιστοσύνης 95%. Τέλος, έγινε προσπάθεια να διερευνηθούν τα πιθανά αίτια που προκάλεσαν τις μετακινήσεις της καπνοδόχου, συσχετίζοντας τες με τις ανθρωπογενείς και τις φυσικές δράσεις που έλαβαν χώρα στην "εγγύς" και ευρύτερη περιοχή της κατασκευής.